Tarptautinio tribunolo tyrimas dėl Afganistano bus sutelktas į Talibaną ir džihadistus. Įtariami JAV nusikaltimai stumiami į paraštes Afganistano pasiuntinys atsisakė pasakyti kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) naujasis vyriausiasis prokuroras pirmadienį nurodė norįs savo tyrimą dėl padėties Afganistane sutelkti į Talibaną ir džihadistų grupuotę „Chorasano islamo valstybė“ (IS-K) bei „nebelaikyti prioritetu“ įtariamų JAV pajėgų karo nusikaltimų.

 (TBT) naujasis vyriausiasis prokuroras pirmadienį nurodė norįs savo tyrimą dėl padėties Afganistane sutelkti į Talibaną ir džihadistų grupuotę „Chorasano islamo valstybė“ (IS-K) bei „nebelaikyti prioritetu“ įtariamų JAV pajėgų karo nusikaltimų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 (TBT) naujasis vyriausiasis prokuroras pirmadienį nurodė norįs savo tyrimą dėl padėties Afganistane sutelkti į Talibaną ir džihadistų grupuotę „Chorasano islamo valstybė“ (IS-K) bei „nebelaikyti prioritetu“ įtariamų JAV pajėgų karo nusikaltimų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2021, 3:59 PM, atnaujinta Sep 27, 2021, 5:59 PM

Prokuroras Karimas Khanas sakė paprašęs teisėjų iš naujo pradėti tyrimą, sustabdytą praeitais metais tuometės Kabulo vyriausybės prašymu, kai ji nurodė sieksianti karo nusikaltimus tirti pati. Tačiau praeitą mėnesį Kabulo vyriausybė buvo nuversta Talibano, kai iš šalies buvo baigiamos išvesti JAV ir jų sąjungininkių pajėgos.

„Pastarieji įvykiai Afganistane ir nacionalinės valdžios pasikeitimas žymi reikšmingai pasikeitusias aplinkybes“, – savo pranešime nurodė K. Khanas, Hagoje įsikūrusio tribunolo prokuroro pareigas pradėjęs eiti birželį.

„Atidžiai išnagrinėjęs reikalus priėjau išvadą, kad šiuo metu tikrų ir veiksmingų pačios šalies vykdomų tyrimų perspektyvos nebėra“, – pridūrė jis.

K. Khanas paprašė teisėjų „skubos tvarka“ suteikti leidimą atnaujinti tyrimą.

Pastangos įtraukti į tyrimą dėl padėties Afganistane įtariamus JAV nusikaltimus buvo sukėlęs Vašingtono įtūžį.

Ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija dėl šios priežasties įvedė sankcijų K. Khano pirmtakei Fatou Bensoudai.

K. Khanas sakė susiaurinsiąs tyrimo Afganistane apimtį dėl TBT „ribotų išteklių“, šiam tribunolui tiriant įvairius įtariamus pažeidimus visame pasaulyje.

„Dėl to nusprendžiau sutelkti savo biuro tyrimą Afganistane į nusikaltimus, kaip įtariama, įvykdytus Talibano ir „Chorasano islamo valstybės“ (IS-K), taip pat nebelaikyti prioritetu kitų šio tyrimų aspektų“, – rašo vyriausiasis prokuroras.

Kaip priežastį jis įvardijo „numanomų Talibano ir „Islamo valstybės“ nusikaltimų sunkumą, mastą bei tęstinį pobūdį“, taip pat būtinybę „plėtoti patikimas bylas, kurios gali būti be jokių pagrįstų abejonių įrodytos teisme“.

TBT prokuroras konkrečiai paminėjo rugpjūčio 26-ąją įvykdytą išpuolį šalia Kabulo oro uosto, už kurį atsakomybę prisiėmė IS-K. Per šią ataką žuvo 13 JAV karių ir daugiau kaip 100 civilių afganistaniečių.

„Kalbant apie tyrimo aspektus, kurie nebuvo laikomi prioritetiniais, mano biuras toliau jautriai vykdys savo pareigą išsaugoti ir dokumentuoti įrodymus, jeigu jų atsiras“, pridūrė K. Khanas.

TBT buvo įkurtas 2002 metais tirti sunkiausius nusikaltimus visame pasaulyje, kai jo narės negali arba nenori tirti jų pačios.

Ankstesnė prokurorė F. Bensouda 2017 metais paprašė TBT patvirtinti oficialiam tyrimui dėl Afganistano. 2020 metų kovą apeliacinės grandies teisėjai nutarė, kad šis tyrimas gali būti vykdomas.

Afganistano pasiuntinys atsisakė pasakyti kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje

Afganistano ambasadorius prie Jungtinių Tautų atsisakė pirmadienį kreiptis į pasaulio lyderius per Generalinės Asamblėjos sesiją, pranešė viena JT atstovė.

Ghulam Isaczai, atstovaujantis prezidento Ashrafo Ghani vyriausybei, kuri buvo nuversta Talibano praeitą mėnesį, ketino nepaisyti islamistų režimo ir pasakyti kalbą, bet jo vardas iš pasisakančiųjų sąrašo anksti pirmadienį buvo išbrauktas.

„Šalis atšaukė savo dalyvavimą bendruosiuose debatuose“, – sakė Generalinės Asamblėjos pirmininko atstovė Monica Grayley.

Pasak jos, Afganistano misija prie JT šio pasitraukimo priežasties nenurodė.

Talibanas praeitą savaitę laišku kreipėsi į JT generalinį sekretorių Antonio Guterresą, prašydamas, kad Generalinėje Asamblėjoje būtų leista dalyvauti jo naujam užsienio reikalų ministrui Amirui Khanui Muttaqi.

Laiške teigiama, kad Ghulam Isaczai „nebeatstovauja“ Afganistanui šioje tarptautinėje organizacijoje.

Talibanas nurodė paskyręs savo nuolatiniu atstovu prie JT Dohoje veikiančio savo politinio biuro atstovą Suhailą Shaheeną.

Anksčiau A. Guterresas gavo atskirą Ghulam Isaczai laišką, datuotą rugsėjo 15-ąją, kuriame buvo pateiktas Afganistano delegatų Generalinės Asamblėjos sesijoje sąrašas.

Šiame laiške Ghulam Isaczai įvardijamas Afganistano nuolatiniu atstovu.

JT tebelaiko šį diplomatą Afganistano misijos vadovu.

„Tik misija gali atšaukti“ kreipimąsi per Generalinės Asamblėjos sesiją, naujienų agentūrai AFP sakė vienas JT pareigūnas, pageidavęs likti anonimas.

Afganistano misija šio klausimo kol kas nekomentavo.

Talibano prašymą turi patvirtinti devynių narių Įgaliojimų komitetas, kuriame dirba JAV, Rusijos ir Kinijos atstovų, bet komitetas kol kas nesurengė posėdžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.