Etiopija išsiuntė 7 JT pareigūnus, apkaltinusi juos kišimusi į šalies reikalus

Etiopija ketvirtadienį pareiškė, kad išsiunčia septynis aukštus Jungtinių Tautų (JT) pareigūnus dėl „kišimosi“ į šalies reikalus, taip padidindama susirūpinimą dėl humanitarinės pagalbos karo draskomame ir bado grėsmę patiriančiame Tigrėjaus regione.

 Etiopija išsiuntė 7 JT pareigūnus, apkaltinusi juos kišimusi į šalies reikalus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Etiopija išsiuntė 7 JT pareigūnus, apkaltinusi juos kišimusi į šalies reikalus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 11:17 PM

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas sakė, kad šis sprendimas jį „pribloškė“, jis išreiškė visišką pasitikėjimą savo darbuotojais Etiopijoje ir teigė, kad JT bendradarbiauja su vyriausybe „visiškai tikėdamasi“, kad šiems pareigūnams bus leista grįžti.

Užsienio reikalų ministerija paskelbė apie išsiuntimą, kai antroje pagal gyventojų skaičių Afrikos šalyje vyko rinkimai į dešimtis vietų federaliniame parlamente. Tai paskutinis balsavimo etapas prieš ministrui pirmininkui Abiy Ahmedui kitą savaitę formuojant naują vyriausybę.

Septyni JT pareigūnai, tarp kurių – JT vaikų agentūros UNICEF ir jos humanitarinės pagalbos koordinavimo biuro vietos vadovai, buvo paskelbti nepageidautinais asmenimis dėl „kišimosi į šalies vidaus reikalus“, sakoma ministerijos „Facebook“ puslapyje paskelbtame pareiškime.

„Laiškuose, adresuotuose kiekvienam iš 7 toliau išvardytų asmenų, nurodoma, kad visi jie turi palikti Etiopijos teritoriją per artimiausias 72 valandas“, – sakoma pranešime.

Etiopijos Tigrėjaus regione konfliktas nesiliauja nuo lapkričio, kai Abiy pasiuntė karius nuversti regiono valdančiąją partiją – Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo frontą (TPLF). Jo teigimu, tai buvo atsakas į TPLF išpuolius prieš kariuomenės stovyklas.

Kovos tęsėsi kelis mėnesius, kol Tigrėjaus sukilėliai susigrąžino regiono sostinę Mekelę, o vyriausybės pajėgos iš esmės pasitraukė iš regiono.

Nuo to laiko TPLF pradėjo puolimą kaimyniniuose Amharos ir Afaro regionuose, o pats Tigrėjus gauna tik apie 10 proc. reikalingos humanitarinės pagalbos.

Liepą JT įspėjo, kad 400 tūkst. žmonių Tigrėjuje „peržengė bado slenkstį“.

Nuo to laiko padėtis tik pablogėjo, kadangi dėl faktinės blokados didžioji dalis pagalbos negali patekti į šalį.

Federaliniai pareigūnai kaltina TPLF trukdymu gabenti pagalbą, tačiau JAV valstybės departamento atstovas spaudai praėjusią savaitę AFP sakė, kad Etiopijos vyriausybė „neleidžia gauti būtiniausių prekių ir paslaugų“ ir kad esama „apsiausties požymių“.

Vyriausybės pareigūnai nepateikė jokio išsamesnio paaiškinimo dėl išsiuntimo, tačiau keli iš išsiunčiamų asmenų yra kalbėję apie siaubingas sąlygas Tigrėjuje.

Į sąrašą įtrauktas JT humanitarinės pagalbos koordinatoriaus Etiopijoje pareigas einantis Grantas Leaity šį mėnesį perspėjo, kad pagalbos, grynųjų pinigų ir degalų atsargos „labai senka arba yra visiškai išsekusios“, o maisto atsargos baigėsi rugpjūčio pabaigoje. Anksčiau šį mėnesį gydytojai AFP sakė, kad Tigrėjuje prasideda naujas mirčių etapas, kurį lemia toks visuotinis badas, dėl kurio Etiopija aštuntajame dešimtmetyje buvo tapusi bado simboliu.

AFP peržiūrėtuose pagalbos agentūrų vidaus dokumentuose rašoma, kad motinos savo vaikus maitina lapais, kad jie išliktų gyvi, ir kad daugėja nepakankamos mitybos atvejų bei mirčių iš bado.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.