Izraelio užsienio reikalų ministras atvyko į Bahreiną istorinio vizito

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas ketvirtadienį pradėjo istorinį vizitą Bahreine, kur, praėjus metams po ryšių normalizavimo, atidarys izraeliečių ambasadą.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas ketvirtadienį pradėjo istorinį vizitą Bahreine.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas ketvirtadienį pradėjo istorinį vizitą Bahreine.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-30 12:02

Izraelio diplomatijos vadovas atskrido į Bahreino sostinės Menamos oro uostą, iš kur maždaug po valandos pirmam komerciniam skrydžiui tarp abiejų šalių pakilo bendrovės „Gulf Air“ lėktuvas „Airbus A320“, skrendantis į Tel Avivą.

Pirmasis Izraelio ministro vizitas Bahreine surengtas pernai žydų valstybei pasirašius vadinamuosius Abraomo susitarimus dėl ryšių su keliomis arabiškomis šalimis normalizavimo. Tie susitarimai buvo pasirašyti tarpininkaujant tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai.

Tačiau ryšių su Izraeliu normalizavimas patinka ne visiems, nes šiais susitarimais buvo pažeistas dešimtmečius gyvavęs arabų konsensusas, kad santykių su žydų valstybe negali būti, kol neišspręstas palestiniečių klausimas.

Menamos pakraščiuose protestuotojai anksti ketvirtadienį degino padangas, o socialiniuose tinkluose plito grotažymė „Bahreinas atmeta sionistus“.

Prie kelio, vedančio į oro uostą, buvo sustiprinta apsauga, pagrindinėse sostinės gatvėse nesimatė Izraelio vėliavų. Opozicijos aktyvistai ragina dalyvauti tolesniuose protestuose vėliau ketvirtadienį.

Per Y. Lapido vizitą bus pasirašyti supratimo memorandumai dėl technologijų ir ekonomikos, susitarimai, susiję su Izraelio nacionaline vandens įmone ir Shebos ligonine, sakė izraeliečių pareigūnai.

Abraomo susitarimus sudariusios arabų šalys akcentuoja ekonominę ryšių su Izraeliu naudą. Jau paskelbta apie pusės milijardo dolerių vertės prekybą su Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE).

JAE, Bahreinas ir Marokas pernai tapo pirmosiomis po kelių dešimtmečių pertraukos arabų valstybėmis, normalizavusiomis santykius su Izraeliu.

Anksčiau žydų valstybė sudarė taikos sutartis su kaimynėmis Egiptu ir Jordanija.

Per pirmąsias Abraomo susitarimų metines anksčiau rugsėjį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pažadėjo tęsti šias D. Trumpo vyriausybės pastangas.

„Ši administracija toliau plėtos sėkmingas ankstesnės administracijos pastangas“, – sakė jis.

„Skatinsime ir kitas šalis pasekti Emyratų, Bahreino ir Maroko pavyzdžiu. Norime plėsti taikios diplomatijos ratą“, – sakė A. Blinkenas.

Be ekonominių priežasčių, draugiškų santykių atkūrimą taip pat paskatino bendras susirūpinimas dėl Irano, konkurencijai regione net Saudo Arabiją pastūmėjus tyliai megzti santykius su žydų valstybe.

Y. Lapidas yra pagrindinis Izraelio koalicinės vyriausybės, nušalinusios Abraomo susitarimus pasirašiusį ankstesnį premjerą Benjaminą Netanyahu, architektas. Birželį tapęs užsienio reikalų ministru jis taip pat apsilankė JAE ir Maroke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.