Iš Afganistano pabėgęs vyras verkia dėl savo 13-metės sesers: „Ją ištekins už Talibano nario“

Iš Afganistano pabėgęs ir Jungtinės Karalystės universitete studijuojantis vyras teigia, kad Talibanas grasina jo šeimai.

Afganistanietis baiminasi, kad jo sesuo bus kalinė visam gyvenimui, jei bus priversta ištekėti už Talibano nario.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Afganistanietis baiminasi, kad jo sesuo bus kalinė visam gyvenimui, jei bus priversta ištekėti už Talibano nario.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2021, 10:23 PM, atnaujinta Oct 1, 2021, 10:24 PM

Vyras, kurio pavardės BBC nenurodo, sako, kad jam buvo siunčiamos žinutės, jog jo sesuo, kuriai dar nėra 13 metų, bus pagrobta ir ištekinta už Talibano kovotojo.

Jis baiminasi, kad jo sesuo bus kalinė visam gyvenimui, jei bus priversta ištekėti.

Vyras, kuris gauna „Chevening“ stipendiją, po Talibano užgrobimo buvo nuskraidintas į Jungtinę Karalystę, tačiau negalėjo atsivežti savo šeimos.

Jis yra vienas iš maždaug 35 afganų, evakuotų iš Afganistano į Jungtinę Karalystę, kad gautų „Chevening“ stipendijas, kurias finansuoja Užsienio reikalų ministerija ir kurios suteikia galimybę perspektyviems studentams iš viso pasaulio siekti magistro laipsnio Jungtinėje Karalystėje.

Kalbėdamas BBC radijo laidai „BBC Radio 4 Today“ vaikinas sakė, kad Talibanas jam ir jo motinai pasakė, jog jo sesuo per mėnesį bus ištekinta.

„Jie sako, kad mano sesuo bus ištekinta už vieno iš jų bepročių narių. Tai nėra mirties nuosprendis, bet tai, ką jie daro, yra jos įkalinimas visam gyvenimui, – kalbėjo jis. – Ji bus kaip karo belaisvė, ji net negali ištarti kai kurių žodžių, ji mokosi mokykloje. Bet jie sako, kad ji neturėtų būti mokykloje, ji turėtų ištekėti“.

Rugpjūčio 21 d. vyras gavo elektroninį laišką iš „Chevening“ stipendijos, kuriame buvo nurodyta, kad jis ir jo artimiausi išlaikytiniai gali atvykti į Jungtinę Karalystę.

Tačiau jis sako, kad dėl chaotiškos padėties šalies sostinės Kabulo oro uoste jis negalėjo rizikuoti atsivežti savo šeimos.

Oro uoste vyko siaubingos scenos, kai JAV ir jų sąjungininkės, įskaitant Jungtinę Karalystę, stengėsi evakuoti savo piliečius ir reikalavimus atitinkančius afganistaniečius prieš JAV karių išvedimą rugpjūčio 31 d.

Kai kurie žmonės žuvo bandydami įsikibti į kylančius JAV karinius lėktuvus, o saugumo padėtis sustiprėjo po to, kai rugpjūčio 26 d. prie oro uosto savižudis sprogdintojas nužudė iki 170 civilių ir 13 JAV karių.

Daugelis žuvusiųjų tikėjosi įlipti į evakuacinius skrydžius, kuriais išvykstama iš miesto.

Jungtinės Karalystės vyriausybė teigia padedanti šių metų „Chevening“ stipendininkams išvykti iš Afganistano į Jungtinę Karalystę,.

„Mes ir toliau darysime viską, ką galime, kad užtikrintume saugų išvykimą ir įvykdytume savo įsipareigojimą išvežti iš šalies Jungtinės Karalystės piliečius ir reikalavimus atitinkančius afganistaniečius“, – teigė vyriausybės atstovas.

Afganistanietis mano, kad Talibanas jį baudžia už veiklą, susijusią su verslu, šalyje.

„Sulaukiau „Whatsapp“ skambučių, kuriuose man buvo sakoma, kad mane evakuoja britų kariuomenė, nes esu jų agentas. Jie man sako, kad negali man padaryti jokios žalos, tačiau mano šeima sumokės už pasekmes. Talibanas mano, kad jei palaikote ryšius su tarptautine bendruomene, jūs rengiate sąmokslą prieš šalies islamo kultūros vertybes“, – kalbėjo jis.

„Jie padarys bet ką, kad atkeršytų. Jie yra nežmoniški. Jie terorizuoja šeimas žmonių, kurie paprasčiausiai stengėsi daryti gera mūsų visuomenei“, – tikino vyras.

Jis sakė esąs „100 proc. tikras“, kad jo sesuo bus paimta per kitą mėnesį, ir įspėjo apie pasekmes, jei negalės į Jungtinę Karalystę parsivežti savo motinos, sesers ir brolių.

„Jei taip atsitiks, mano sesuo visą gyvenimą bus šių bepročių kalinė“, – sakė afganistanietis.

Jis pridūrė turįs vilties, kad galbūt galės atsivežti savo šeimą į Jungtinę Karalystę, kaip tai padarė kai kurie kiti stipendininkai, tačiau kol kas nesulaukė teigiamo atsakymo iš vyriausybės.

Žaliųjų partijos parlamento narė Caroline Lucas, bendravusi su kai kuriais stipendininkais, kurie nerimauja dėl savo giminaičių Afganistane, paragino vyriausybę imtis skubių veiksmų.

Ji paragino ministrus sušvelninti Vidaus reikalų ministerijos taisykles, kurios, pasak jos, reiškia, kad pagal dabartines afganų perkėlimo programas į Jungtinę Karalystę gali atvykti tik sutuoktiniai ir jaunesni nei 18 metų asmens vaikai.

C.Lucas paragino vyriausybę leisti stipendininkus atsivežti savo brolius, seseris ir tėvus, o vyriausybę – „vykdyti savo įsipareigojimus visiems buvusiems ir esamiems „Chevening“ stipendininkams“.

Žaliųjų partijos parlamento narė BBC radijo laidai „Today“ sakė, kad „jie vis kartoja, kad reikia laukti, kol bus atidaryta Afganistano piliečių perkėlimo programa.

„Tai buvo pažadėta rugpjūčio 18 d., t. y. prieš šešias savaites. Kiekviena diena yra gyvybės ir mirties klausimas“, – tikino C.Lucas.

Vyriausybė vis dar rengia Afganistano piliečių perkėlimo schemą. Vyriausybė siekia pirmaisiais metais priimti 5 tūkst. afganų pabėgėlių, o ilgainiui – iki 20 tūkst.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.