Gruzija balsuoja vietos valdžios rinkimuose, temdomuose M. Saakašvilio arešto

Gruzijos gyventojai šeštadienį balsuoja savivaldybių rinkimuose, atidžiai stebimuose po ankstesnę dieną įvykusio buvusio prezidento ir opozicijos lyderio Michailo Saakašvilio sugrįžimo į tėvynę ir jo suėmimo.

 Sakartvelas balsuoja vietos valdžios rinkimuose, temdomuose M. Saakašvilio arešto.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Sakartvelas balsuoja vietos valdžios rinkimuose, temdomuose M. Saakašvilio arešto.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2021, 1:53 PM, atnaujinta Oct 2, 2021, 3:23 PM

Iškiliausio Sakartvelo opozicijos veikėjo areštas didina statymus per rinkimus, laikomus svarbiu išbandymu populiarumą prarandančiai valdančiajai partijai „Sakartvelo svajonė“.

53 metų M. Saakašvilis, pagrindinės opozicijos partijos – Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) – įkūrėjas, 2003–2014 metais dirbęs prezidento poste, penktadienį ryte pranešė sugrįžęs į Gruziją iš Ukrainos, kur jis vadovauja už reformų priežiūrą atsakingai vyriausybės agentūrai.

Tačiau praėjus keliolikai valandų Sakartvelo premjeras Iraklis Garibašvilis pranešė, kad M. Saakašvilis buvo sulaikytas ir pasiųstas į kalėjimą.

Spalvingo charakterio provakarietiškų pažiūrų buvęs lyderis 2018 metais Gruzijoje buvo už akių nuteistas kalėti šešerius metus dėl įgaliojimų viršijimo. M. Saakašvilis savo ruožtu tuos kaltinimus atmeta ir vadina juos politiškai motyvuotais.

Jo įkalinimas beveik neabejotinai sukels politinių neramumų šioje Kaukazo valstybėje, jau ne vienus metus krečiamoje nestabilumo.

„Noriu paprašyti visų jūsų eiti į rinkimus, kad nebūtų prarastas nė vienas balsas, – šeštadienį per „Twitter“ iš kalėjimo parašė M. Saakašvilis, paskelbęs laiško savo šalininkams nuotrauką.

„Mano laisvė ir, dar svarbiau, Gruzijos laisvė visiškai priklauso nuo jūsų veiksmų ir gebėjimo kovoti“, – pridūrė jis.

Prieš savo areštą eksprezidentas per „Facebook“ paskelbė vaizdo pranešimą, ragindamas savo šalininkus išeiti į gatves protestuoti prieš vyriausybę.

Vietos valdžios rinkimai atidžiai stebimi tiek Gruzijoje, tiek už jo ribų, tikintis įžvelgti ženklų, ar valdančioji partija yra nusiteikusi išlaikyti demokratijos standartus.

M. Saakašvilis, tėvynėje tebeturintis daug ištikimų rėmėjų, penktadienį paskelbtame vaizdo įraše ragino savo šalininkus sekmadienį susirinkti sostinės Tbilisio pagrindiniame prospekte.

Įtakingo milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio įkurta „Gruzijos svajonė“ yra valdančioji partija nuo 2012 metų.

Kritikai kaltino šią partiją naudojantis baudžiamosiomis bylomis, kad nubaustų politinius oponentus ir žurnalistus. Tvyrant susirūpinimui dėl tokių bylų teisėtumo Interpolas atmesdavo Tbilisio reikalavimus paskelbti M. Saakašvilio tarptautinę paiešką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.