Gruzijoje tūkstančiai žmonių reikalauja įkalinto eksprezidento paleidimo

Gruzijoje maždaug 3 tūkst. įkalinto buvusio prezidento Michailo Saakašvilio rėmėjų pirmadienį susirinko prie kalėjimo reikalauti jo paleidimo, premjerui pagrasinus naujais kaltinimais, jeigu jis „nesielgs gerai“.

 Gruzijoje tūkstančiai žmonių reikalauja įkalinto eksprezidento paleidimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Gruzijoje tūkstančiai žmonių reikalauja įkalinto eksprezidento paleidimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-04 20:13

M. Saakašvilis, Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) įkūrėjas, 2004–2013 metais dirbęs prezidento poste, slapta sugrįžo į Gruziją prieš šeštadienį vykusius vietos valdžios rinkimus. Netrukus jis buvo suimtas ir įkalintas.

Mosuodami Gruzijos raudonos ir baltos spalvų nacionalinėmis vėliavomis ir skanduodami M. Saakašvilio pavardę jo šalininkai būriavosi prie kalėjimo Rustavio mieste netoli Tbilisio, žadėdami artimiausiomis dienomis masinius protestus.

„Gruziją atstatęs Saakašvilis yra kalėjime, o tie, kurie griauna šią šalį, yra valdžioje, – naujienų agentūrai AFP sakė 51 metų slaugytoja Natela Svanidzė. – Jis turi būti paleistas.“

M. Saakašvilis 2018 metais buvo už akių nuteistas kalėti šešerius metus dėl įgaliojimų viršijimo.

Jo suėmimas prieš vietos valdžios rinkimus paaštrino politinę krizę Gruzijoje, kur opozicinės partijos pareiškė, kad praėjusių metų parlamento rinkimai, kuriuos nedidele persvara laimėjo „Sakartvelo svajonė“, buvo suklastoti.

Sekmadienį kalbėdamas per televiziją premjeras Iraklis Garibašvilis sakė, kad „niekas šioje planetoje negali mūsų įtikinti paleisti M. Saakašvilį“.

Spalvingo charakterio provakarietiškų pažiūrų M. Saakašvilis neteko Gruzijos pilietybės po to, kai gavo pilietybę Ukrainoje, kur vadovavo už reformų priežiūrą atsakingai vyriausybės agentūrai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis žadėjo daryti spaudimą, kad M. Saakašvilis būtų paleistas.

Tačiau I. Garibašvilis pareiškė, kad „Saakašvilis atliks visą bausmę, o tada, žinoma, galės grįžti į Ukrainą“.

Pasak premjero, M. Saakašvilis turėjo pasirinkimo teisę.

„Saakašvilis turėjo palikti politiką arba mes turėjome jį suimti“, – sakė jis.

Premjeras pridūrė, kad verčiau tegul M. Saakašvilis „elgiasi gerai, arba mes jam iškelsime naujus kaltinimus ir prie jo [kalėjime] prisijungs kiti“.

„Žmogus nepalieka politikos, neprašo atleidimo ir neprašo malonės“, – pridūrė I. Garibašvilis.

Gruzijos prezidentė, ilgametė M. Saakašvilio priešininkė, Salomė Zurabišvili pareiškė, kad jam „niekada nesuteiks malonės“.

„Atkurti demokratiją“

53 metų M. Saakašvilis kaltinimus atmeta, o jam skirtą bausmę vadina politiškai motyvuota. Po suėmimo jis paskelbė bado streiką.

Šeštadienio vietos valdžios rinkimuose valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ surinko beveik 46,7 proc. rinkėjų balsų, o visos opozicinės partijos – 53,3 procento.

M. Saakašvilio VNJ laimėjo keliuose dideliuose miestuose.

Visuose didžiuosiuose miestuose, įskaitant sostinę Tbilisį, spalio 30 dieną rengiamame antrame rinkimų rate dėl mero posto varžysis „Sakartvelo svajonės“ ir VNJ kandidatai.

Gruzijos opozicinės partijos sekmadienį pasipiktino rezultatų klastojimu per rinkimus. Tarptautiniai stebėtojai iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) paskelbė, kad rinkimus „temdė daugybė pareiškimų apie bauginimą, balsų pirkimą, spaudimą kandidatams ir rinkėjams“.

Pasak M. Saakašvilio, rinkimų rezultatai rodo, kad opozicija įgauna pagreitį. Jis paragino opozicijoje esančias partijas „susivienyti, pamiršti visas nuoskaudas ir atkurti demokratiją Gruzijoje visiems laikams“.

„Dabar – visuose didžiuosiuose miestuose, kur vyks antrasis turas – turėtume pradėti daug stipresnį puolimą „, – paragino jis sekmadienį socialiniame tinkle „Facebook“.

„Sakartvelo svajonės“ kritikai kaltina partiją, esą pasinaudodama baudžiamuoju persekiojimu ji baudžia politinius oponentus ir žurnalistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.