Iš Afganistano išskraidinta daugiau kaip 100 muzikantų, bijančių Talibano susidorojimo

Daugiau nei 100 muzikos studentų ir mokytojų pabėgo iš Afganistano nuo Talibano valdžios, naujienų agentūrai AFP pranešė muzikos instituto įkūrėjas ir direktorius.

 Iš Afganistano išskraidinta daugiau kaip 100 muzikantų, bijančių Talibano susidorojimo.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Iš Afganistano išskraidinta daugiau kaip 100 muzikantų, bijančių Talibano susidorojimo.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2021, 11:21 AM

Baimindamiesi, kad naujieji šalies valdytojai imsis represijų prieš muziką ir muzikantus, pirmadienio vakarą į Kataro sostinę atskrido 101 Afganistano nacionalinio muzikos instituto narys, sakė Ahmadas Sarmastas.

Grupė, kurios maždaug pusę sudaro moterys ir merginos, planuoja skristi į Portugaliją, nes jai paramą suteikė šios šalies vyriausybė, sakė A. Sarmastas, instituto įkūrėjas, dabar gyvenantis Melburne.

Tačiau operacijos sėkmė nebuvo garantuota iki pačios paskutinės akimirkos, sakė jis. Padedant Kataro ambasadai Kabule, muzikantai nedidelėmis grupėmis buvo nugabenti į miesto oro uostą, sakė A. Sarmastas.

Pirmoji kliūtis – Kabulo oro uoste budintys Talibano kovotojai suabejojo jų vizomis. Tačiau Kataro ambasados pareigūnams pavyko išspręsti šią problemą.

Tada merginoms ir moterims buvo pasakyta, kad jos negali išvykti iš šalies su laikinaisiais „tarnybiniais pasais“, kurie paprastai išduodami pareigūnams.

„Mano supratimu, tai buvo ne tiek dėl pasų rūšies, kiek dėl to, kad merginos bėga iš šalies“, – sakė A. Sarmastas.

Kataro pareigūnams ir vėl pavyko susitarti dėl jų išvykimo.

Kai po kelių valandų lėktuvas su muzikantais, tarp kurių buvo daug moterų orkestro „Zohra“ narių, pagaliau pakilo, A. Sarmastas sakė, kad jį užvaldė emocijos.

„Pasipylė ašaros. Verkiau be perstojo. Kartu su manimi verkė ir mano šeima. Tai buvo laimingiausia akimirka per visą mano gyvenimą“, – sakė jis.

Instituto įkūrėjas sakė, kad su savo mokiniais, kurie tarptautiniuose koncertiniuose turuose sulaukdavo klausytojų ovacijų, išgyveno daug įsimintinų akimirkų.

„Tačiau tą laimės jausmą, kai išgirdau, kad jų lėktuvas pakilo į orą, labai sunku nupasakoti“, – kalbėjo A. Sarmastas.

Pasak jo, šis skrydis buvo ilgai planuotas nuo pat Talibano atėjimo į valdžią. Talibai liepė muzikos instituto nariams likti namuose iki atskiro pranešimo. Praėjus beveik dviem mėnesiams, jie taip ir negavo jokios papildomos informacijos.

Šis pabėgimas iš Kabulo buvo tik pirmas etapas, sakė A. Sarmastas ir pažadėjo dirbti tol, kol visi 184 likę buvę ir esami dėstytojai bei studentai bus evakuoti ir „susitiks su kitais savo instituto kolegomis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.