Siaubingas skandalas Prancūzijoje: katalikų dvasininkai seksualiai išnaudojo daugiau nei 200 tūkst. vaikų

Nepriklausomas tyrimas parodė, kad nuo 1950 m. Prancūzijos katalikų dvasininkai seksualiai išnaudojo apie 216 tūkst. vaikų. Tačiau manoma, kad įtraukus pasauliečių Bažnyčios narių išnaudojimą šis skaičius gali išaugti iki 330 tūkst.

 Nepriklausomas tyrimas parodė, kad nuo 1950 m. Prancūzijos katalikų dvasininkai seksualiai išnaudojo apie 216 tūkst. vaikų.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Nepriklausomas tyrimas parodė, kad nuo 1950 m. Prancūzijos katalikų dvasininkai seksualiai išnaudojo apie 216 tūkst. vaikų.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-05 13:13

Tyrimo vadovas Jeanas-Marcas Sauve'as sakė, kad šie skaičiai yra pribloškiantys. Tuo metu Prancūzijos Bažnyčia išreiškė „gėdą ir siaubą“ dėl šių išvadų ir paprašė atleidimo.

Viena auka ataskaitą pavadino lūžio tašku Prancūzijos istorijoje ir teigė, kad Katalikų Bažnyčiai atėjo laikas iš esmės peržiūrėti savo veiksmus.

Ataskaitos paskelbimas yra naujausias seksualinio išnaudojimo skandalas, sukrėtęs Romos Katalikų Bažnyčią.

Tyrimą 2018 m. užsakė pati Prancūzijos Katalikų Bažnyčia. Visus šiuos metus buvo tiriami teismų, policijos ir Bažnyčios dokumentai, kalbamasi su aukomis ir liudytojais.

J.M.Sauve'as teigė, kad iki 2000-ųjų pradžios Katalikų Bažnyčia „rodė gilų ir net žiaurų abejingumą aukoms“.

Komisija rado įrodymų, kad iš 115 tūkst. kunigų ir kitų dvasininkų nuo 2,9 tūkst. iki 3,2 tūkst. jų buvo prievartautojai, tačiau pabrėžė, kad šis skaičius gali būti gerokai didesnis.

Beveik 2,5 tūkst. puslapių ataskaitoje teigiama, kad didžioji dauguma aukų buvo ikimokyklinio amžiaus berniukai iš įvairių socialinių sluoksnių.

„Katalikų Bažnyčia, po šeimos ir draugų rato, yra ta aplinka, kurioje seksualinis smurtas yra labiausiai paplitęs“, – sakoma ataskaitoje.

Tyrimo metu nustatyta, kad 60 proc. aukų vėlesniame gyvenime patyrė rimtų emocinio ir seksualinio gyvenimo sutrikimų.

BBC žurnalistas Hughas Schofieldas sako, kad šiuos faktus bus labai sunku įsisavinti, o žmonės Prancūzijoje bus priversti atsitokėti.

Šių metų pradžioje popiežius Pranciškus pakeitė Romos Katalikų Bažnyčios įstatymus, kad seksualinis išnaudojimas būtų aiškiai kriminalizuotas – tai didžiausia baudžiamojo kodekso pertvarka per beveik 40 metų.

Manoma, kad dauguma komisijos įvertintų atvejų yra per seni, kad pagal Prancūzijos įstatymus būtų galima prievartautojus patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.