Taivano prezidentė įspėja apie „katastrofiškas pasekmes“, jei sala atiteks Kinijai

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen antradienį publikuotame straipsnyje įspėjo apie „katastrofiškas pasekmes“, jei sala atiteks Kinijai, ir pažadėjo „padaryti viską“, kad apsaugotų ją nuo grėsmių.

 23 mln. gyventojų turintis Taivanas nuolat baiminasi potencialios Pekino pajėgų invazijos.<br> REUTERS/Ann Wang/Scanpix nuotr.
 23 mln. gyventojų turintis Taivanas nuolat baiminasi potencialios Pekino pajėgų invazijos.<br> REUTERS/Ann Wang/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 5, 2021, 1:15 PM

23 mln. gyventojų turintis Taivanas nuolat baiminasi potencialios Pekino pajėgų invazijos. Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Prezidentas Xi Jinpingas yra sakęs, kad Taivano susigrąžinimas yra „neišvengiamas“. Kinija sustiprino karinį, diplomatinį ir ekonominį spaudimą salai, kai jos prezidente 2016 metais buvo išrinkta Tsai Ing-wen, laikantį Taivaną „jau nepriklausomu“ ir atsisakanti pripažinti jį „vienos Kinijos“ dalimi.

Nuo praėjusio penktadienio beveik 150 Kinijos karo lėktuvų pažeidė demokratiškai valdomos salos oro gynybos identifikavimo zoną (ADIZ).

Penktadienį, kai šalis minėjo Kinijos Liaudies Respublikos įkūrimo metines, Pekinas surengė iki šiol didžiausią prieš Taivaną nukreiptą savo aviacijos galios demonstravimą – ADIZ pažeidė net 38 kinų kariniai lėktuvai, įskaitant bombonešius H-6, galinčius nešti branduolinius ginklus.

Tsai Ing-wen savo straipsnyje, publikuotame leidinyje „Foreign Affairs „, įspėjo, kad jei Taivanas nebus apgintas, tai atneš katastrofiškų pasekmių ne tik salai, bet visam regionui.

„Jie turi atminti, kad kritus Taivanui, pasekmės regioninei taikai ir demokratinio aljanso sistemai būtų katastrofiškos“, – rašo prezidentė.

„Tai pasiųstų signalą, kad nūdienos vertybių kovoje autoritarizmas ima viršų prieš demokratiją“, – priduria ji.

Anot Tsai Ing-wen, Taivanas tikisi taikiai sugyventi su Kinija, tačiau „jei kils grėsmė demokratijai ir gyvenimo būdui, Taivanas padarys viską, kad apsigintų“.

Tsai Ing-wen vyriausybė pirmadienį paragino Pekiną atsisakyti „neatsakingų provokuojančių veiksmų“, kai į ADIZ įskrido rekordiškai daug – 56 – kinų kariniai lėktuvai, tarp kurių buvo bombonešių, galinčių nešti branduolinius ginklus.

„[Kinijos] liaudies išlaisvinimo armijai beveik kasdien vykdant įsibrovimus, mūsų pozicija dėl santykių abipus sąsiaurio lieka pastovi: Taivanas nepasiduos spaudimui“, – pabrėžė prezidentė.

ADIZ nėra Taivano teritorinė oro erdvė ir apima gerokai didesnę teritoriją, iš dalies persidengiančią su pačios Kinijos oro gynybos atpažinimo zona, ir netgi dalį žemyninės Kinijos.

Masiniai orlaivių įsibrovimo incidentai anksčiau būdavo reti. Tačiau pastaraisiais metais Pekinas pradėjo siųsti į Taivano ADIZ dideles orlaivių grupes, kad parodytų nepasitenkinimą kokiais nors įvykiais, taip pat kad nuolat palaikytų įtampą saloje.

Pernai kinų kariniai lėktuvai Taivano gynybinę erdvę pažeidė rekordiškai daug kartų – 380, o per šių metų pirmuosius devynis mėnesius dar daugiau – jau per 600 kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.