NATO iš 8 Rusijos misijos prie Aljanso narių atėmė akreditaciją, pavadinusi juos šnipais

NATO trečiadienį pranešė, kad iš aštuonių Rusijos misijos prie Aljanso narių atėmė akreditaciją, pavadindama juos „nedeklaruotais Rusijos žvalgybos pareigūnais“ arba šnipais.

 NATO iš 8 Rusijos misijos prie Aljanso narių atėmė akreditaciją, pavadinusi juos šnipais.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
 NATO iš 8 Rusijos misijos prie Aljanso narių atėmė akreditaciją, pavadinusi juos šnipais.<br> REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 10:33 PM

„Galime patvirtinti, kad panaikinome aštuonių Rusijos misijos prie NATO narių, kurie buvo nedeklaruoti Rusijos žvalgybos pareigūnai, akreditaciją“, – nurodė vienas NATO pareigūnas. Jis kalbėjo su įprasta anonimiškumo sąlyga ir negali būti viešai įvardijamas.

Šią informaciją pateikęs NATO pareigūnas sakė, kad „mes taip pat galime patvirtinti, kad sumažinome pareigybių NATO, į kurias Rusijos Federacija gali akredituoti, skaičių iki 10“ – perpus mažiau nei anksčiau.

Lieka neaišku, kodėl tiksliai buvo priimtas toks sprendimas, įsigaliosiantis šio mėnesio pabaigoje.

NATO ir Rusijos santykiai nuolat aštrėja nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Pastaruoju metu Aljansas ir Maskva nesutaria dėl Rusijos branduolinių raketų kūrimo, NATO oro erdvės pažeidimų ir naikintuvų skriejimo paskui sąjungininkų laivus.

Pastaraisiais metais vedamos tik riboto pobūdžio oficialios dvišalės derybos.

„NATO politika Rusijos atžvilgiu lieka nuosekli. Reaguodami į agresyvius Rusijos veiksmus, sustiprinome savo atgrasymo priemones ir gynybą, tačiau kartu liekame atviri prasmingam dialogui“, – teigė minėtas pareigūnas.

Pagrindinis forumas dialogui – NATO ir Rusijos taryba – yra paralyžiuotas.

„NATO daugiau kaip prieš 18 mėnesių pasiūlė surengti dar vieną NATO ir Rusijos tarybos posėdį ir tas siūlymas galioja. Kamuolys yra Rusijos aikštės pusėje“, – sakė pareigūnas.

Rusijos parlamento žemųjų rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis atmetė kaltinimus Rusijos diplomatams kaip nepagrįstus. Jis perspėjo, kad vėliausias NATO žingsnis dar labiau įtemps santykius.

L. Sluckis naujienų agentūrai „Interfax“ taip pat sakė, kad Maskva gali imtis „asimetriškų“ atsakomųjų priemonių, tačiau nedetalizavo, kokios jos galėtų būti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.