Libijos pakrantėje rasta 17 žuvusių migrantų

Viename Libijos paplūdimyje rasta 17 į krantą išmestų žuvusių migrantų, trečiadienį pranešė pakrančių apsaugos pareigūnai.

Migrantai, bandę jūra pasiekti Europą, žuvo apvirtus jų laiveliui (asociatyvi nuotr.)<br>AP/Scanpix nuotr.
Migrantai, bandę jūra pasiekti Europą, žuvo apvirtus jų laiveliui (asociatyvi nuotr.)<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2021, 9:06 AM

Migrantai, bandę jūra pasiekti Europą, žuvo apvirtus jų laiveliui, sakė pareigūnai.

Chaoso nuo pat 2011 metų revoliucijos apimta Libija yra tarp traukos taškų dešimtims tūkstančių migrantų, daugiausia iš Užsachario Afrikos, kurie iš čia laiveliais ir valtimis, netinkamais plaukioti jūra, tikisi pasiekti už 300 km esančius Italijos krantus. Neretai šios kelionės baigiasi žmonių žūtimi.

„Per pastarąsias 24 valandas pakrantėje tarp az Zavijos ir Surmano miestų Raudonojo Pusmėnulio komandos surado 17 migrantų palaikus“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas pakrančių apsaugos tarnybos pareigūnas.

Raudonasis Pusmėnulis az Zavijoje, esančioje 50 km į vakarus nuo sostinės Tripolio, paskelbė marškomis uždengtų lavonų nuotraukų.

Jūroje žūstančių migrantų skaičius šiemet yra daugiau kaip dvigubai didesnis palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2020-aisiais, liepos viduryje paskelbė Tarptautinė migracijos organizacija (TMO).

Rugsėjį TMO paskelbė, kad šiemet Viduržemio jūroje jau nuskendo 1 369 migrantai.

Naujausi migrantų žūties atvejai išaiškėjo kelios dienos po Libijos pareigūnų „saugumo kampanijos“ Tripolio priemiesčiuose, nukreiptos pirmiausia prieš nelegalius migrantus.

„Migrantų ir pabėgėlių sulaikytųjų centruose Tripolyje Libijoje skaičius per pastarąsias penkias dienas smarkiai išaugo – daugiau kaip tris kartus“, – trečiadienį paskelbė pagalbos organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF).

„Areštai ir elgesys sulaikymo metu dažnai būna smurtiniai, daug žmonių mušami, sužeidžiami, net nužudomi“, – sakoma pranešime.

Pasak organizacijos, „Tripolyje sugauta mažiausiai 5 tūkst. migrantų ir pabėgėlių“, įskaitant moteris ir vaikus, daug jų praneša apie patirtą smurtą.

Jungtinių Tautų misija Libijoje UNSMIL paskelbė, kad mažiausiai vienas žmogus žuvo, o dar 15 buvo sužeisti.

Teisių gynimo grupės nuolat įspėja dėl prastų sąlygų migrantams sulaikytųjų centruose šioje šalyje, kur žmones gabenantys kontrabandininkai jau visą dešimtmetį po diktatoriaus Muamaro Kadhafi nuvertimo 2011-aisiais pelnosi iš šio brutalaus verslo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.