EK vadovė laikosi griežtos pozicijos: žada ginti ES pamatinius principus ginče su Lenkija

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį pažadėjo tvirtai ginti Europos Sąjungos teisės viršenybę, Lenkijos aukščiausios instancijos teismui nusprendus, kad dalis ES sutarties straipsnių „nesuderinami“ su šalies konstitucija.

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2021, 1:50 PM, atnaujinta Oct 8, 2021, 2:21 PM

U. von der Leyen sakė, kad ES yra „vertybių ir įstatymų bendrija“, ir pabrėžė, jog blokas „gins mūsų Sąjungos teisinės tvarkos pamatinius principus“.

„To tikisi mūsų 450 mln. europiečių“, – sakė ji.

U. von der Leyen sakė, kad yra „giliai sunerimusi“ dėl naujausių įvykių ir kad nurodė EK „nuodugniai ir greitai“ išanalizuoti Lenkijos teismo sprendimą.

Visi ES aukščiausios instancijos teismo sprendimai yra „privalomi visų valstybių narių valdžios institucijoms, įskaitant nacionalinius teismus“, sakė ji.

EK „panaudos visas pagal sutartis turimas galias tam užtikrinti“, pridūrė U. von der Leyen.

Varšuva ir Briuselis smarkiai nesutaria dėl Lenkijos valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) stumiamų teismų sistemos reformų. Briuselis įspėja, kad jos kelia grėsmę demokratijai Lenkijoje.

Lenkijos Konstitucinio Tribunolo nutartimi atmetama ES teisės viršenybė nacionalinių įstatymų atžvilgiu. Joje nurodoma, kad dalis ES sutarties straipsnių „nesuderinami“ su šalies konstitucija.

Tribunolas taip pat įspėjo Bendrijos institucijas neveikti „už savo kompetencijos ribų“ ir nesikišti į lenkų teismų sistemos reformas, kurstančias didžiausią įtampą Varšuvos ir Briuselio santykiuose.

Prieš Tribunolui paskelbiant nutartį ES įspėjo, kad ši byla gali turėti „pasekmių“ Briuselio dar nepatvirtintoms išmokoms, kurias Lenkija gaus iš ES atsigavimo po pandemijos fondo.

EK taip pat pažadėjo artimiausiomis savaitėmis panaudoti naują mechanizmą, pagal kurį gali būti sustabdytas ES lėšų išmokėjimas valstybei narei, pažeidžiančiai bloko teisinės valstybės principą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?