Pasmerkė „rasistinius“ D. Trumpo pareiškimus apie migrantus

Haitis penktadienį pasmerkė kaip „rasistinius“ buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimus, kad į Jungtines Valstijas atvykstantys migrantai iš šios salų valstybės sukels amerikiečiams pavojų užsikrėsti AIDS.

Donaldas Trumpas.<br>124rf nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>124rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2021, 8:13 PM

„Pas mus plūsta šimtai tūkstančių žmonių iš Haičio. Haitis turi didžiulę problemą dėl AIDS“, – ketvirtadienį interviu televizijai „Fox News“ sakė D. Trumpas.

„Daugelis tų žmonių tikriausiai serga AIDS. Jie atvyksta į mūsų šalį, o mes nieko dėl to nedarome, leidžiame visiems atvykti, – kalbėjo eksprezidentas. – Tai tarsi linkėjimas numirti mūsų šaliai.“

Pasaulio banko duomenimis, per pastaruosius 15 metų ŽIV paplitimas Haityje nuolat mažėjo. Šiuo metu paplitimo lygis 15–49 metų gyventojų grupėje siekia 1,9 procento.

Haičio ambasada Vašingtone pasmerkė „rasistinį ir nepagrįstą Donaldo J. Trumpo pareiškimą apie haitiečius migrantus ir apskritai apie Haičio gyventojus“.

„Šiais bjauriais komentarais tesiekiama pasėti neapykantą ir nesantaiką imigrantų atžvilgiu“, – teigiama išvakarėse paskelbtame pareiškime.

Rugsėjį prie JAV sienos atvykus daugiau kaip 30 tūkst. migrantų, daugiausia haitiečių, amerikiečių prezidento Joe Bideno administracija sulaukė kritikos lavinos iš oponentų respublikonų.

Jie kaltina valstybės vadovą sukėlus šį antplūdį sprendimu sušvelninti griežtą imigracijos politiką, vykdytą jo pirmtako D. Trumpo.

Per pastarąsias savaites JAV migracijos tarnybos užsakytais reisais deportavo į tėvynę daugiau kaip 7,5 tūkst. haitiečių migrantų; iš jų penktadalis yra vaikai.

Reaguodama į D. Trumpo komentarus Haičio ambasada pareiškė, kad „civilizuoti žmonės... neturėtų likti abejingi šiam haitiečių šmeižimui, už kurį jau šimtą kartą atsakingas buvęs prezidentas Trumpas“.

Per 2018 metų sausį įvykusį privatų susitikimą D. Trumpas Haitį ir kelias Afrikos valstybes apibūdino kaip „sušiktas šalis“ (angl. shithole countries).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.