Tūkstančiai žmonių protestavo prieš Tuniso prezidentą

Daugiau kaip 5 tūkstančiai žmonių sekmadienį susirinko į mitingą prieš prezidento valdžią Tunise – vienintelėje šalyje, perėjusioje prie demokratijos po prieš dešimtmetį regione vykusių Arabų pavasario sukilimų.

Protestas Tunise.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestas Tunise.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2021, 4:13 PM

Nepaisant saugumo postų ir patikrų, tai buvo didžiausias iš sekmadieninių mitingų – tiek už, tiek prieš prezidento Kaiso Saiedo veiksmus – sostinės Tuniso centre.

Po ištisus mėnesius trukusios politinės aklavietės K. Saiedas liepos 25 dieną atleido ministrą pirmininką, sustabdė parlamento veiklą ir suteikė sau teisminių galių, o rugsėjį ėmėsi priemonių, kurios iš esmės leidžia prezidentui valdyti šalį savo dekretais.

Šaltinis policijoje pranešė, kad mitingo pradžioje susirinko ne mažiau kaip 3 tūkst. žmonių, ir minia vis didėjo. Vėliau liudininkai sakė, kad sostinės centrinį Habibo Bourguibos prospektą užplūdo daugiau kaip 5 tūkst. protestuotojų.

Sekmadienio mitingas dalyvių skaičiumi pralenkė prieš dvi savaites tame pačiame prospekte surengtą demonstraciją prieš K. Saiedo įvykdytą „valstybinį perversmą“. Skaičiuojama, kad joje dalyvavo apie 2 tūkst. žmonių.

Spalio 3-iąją apie 3 tūkst. žmonių susirinko į K. Saiedo palaikymo mitingą prospekte, o vietos žiniasklaida pranešė, kad dar apie 2 tūkst. prezidento šalininkų dalyvavo demonstracijose kitose šios Šiaurės Afrikos šalies vietose.

„Žmonės prieš valstybinį perversmą“, „Garsiau, revoliucija nemirė“, – šį sekmadienį skandavo K. Saiedui nepritariantys protestuotojai, mojuodami raudonai baltomis Tuniso vėliavomis.

Daugelis jų naujienų agentūrai AFP prisistatė kaip islamistinės pakraipos partijos „Ennahdha“ – didžiausios suspenduoto parlamento partijos – šalininkai.

Sostinės centre budėjo juodai apsirengę riaušių policijos pareigūnai su šalmais, demonstrantai buvo neįleidžiami į dalį H. Bourguibos prospekto.

Nors K. Saiedo liepą įvestos priemonės sulaukė nemažo visuomenės palaikymo, pilietinės visuomenės grupės įspėjo, kad Arabų sukilimų lopšys Tunisas tolsta nuo demokratijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda