A. Navalnas pasveikino Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“ vyriausiąjį redaktorių

Kalintis Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas pirmadienį pasveikino nepriklausomo Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“ vyriausiąjį redaktorių Dmitrijų Muratovą gavus „užsitarnautą“ Nobelio taikos premiją.

Aleksejus Navalnas.<br>123rf nuotr.
Aleksejus Navalnas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2021, 7:47 PM

„Iš visos širdies sveikinu Dmitrijų Muratovą ir „Novaja Gazeta“, gavus Nobelio taikos premiją“, – sakoma A. Nalvano tviterio paskyroje paskelbtoje žinutėje.

Šių metų Nobelio taikos premija praėjusią savaitę atiteko D. Muratovui ir filipinietei žurnalistei Mariai Ressai už žodžio ir žiniasklaidos laisvės gynimą.

A. Navalnas taip pat buvo nominuotas šiai premijai. Kai kurie jo šalininkai ir rėmėjai praėjusią savaitę kritikavo Nobelio komiteto pasirinkimą.

Sužinojęs apie jam skirtą apdovanojimą D. Muratovas sakė, kad būtų atidavęs jį A. Navalnui, bet skiria jį šešiems laikraščio kolegoms, kurie žuvo dirbdami savo darbą.

A. Navalno teigimu, premijos skyrimo data, sutapusi su 15-siomis laikraščio „Novaja Gazeta“ žurnalistės Anos Politkovskajos nužudymo metinėmis, yra „simbolinė“.

Pasak jo, premiją pelnę Rusijos ir Filipinų žurnalistai parodė, kad „dabar ir visada mums reikia žurnalistikos, nebijančios pasakyti tiesą“.

„Rusija ir Filipinai – labai skirtingos šalys, tačiau valdžios institucijos yra panašios, ypač dėl begalinio melo ir neapykantos tiems, kurie šį melą atskleidžia“, – pridūrė jis.

Vienas garsiausių Rusijos opozicionierius buvo suimtas sausį, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Dėl šio apnuodijimo jis kaltina Kremlių.

Vos parskridęs į Maskvą 45 metų A. Navalnas buvo sulaikytas, o vasarį nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai po apnuodijimo buvo išskraidintas gydytis į Vokietiją.

Vėliau jo politiniai biurai ir Kovos su korupcija fondas buvo paskelbti „ekstremistiniais“ ir uždrausti. Visi svarbiausi jo bendražygiai buvo priversti išvykti iš šalies dėl valdžios spaudimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.