Dohoje – Talibano delegacijos ir ES atstovų susitikimas

Talibano delegacija antradienį susitiks Dohoje su Europos Sąjungos atstovais, pranešė Afganistano užsienio reikalų ministro pareigas einantis Amiras Khanas Muttaqi.

Talibano delegacija. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Talibano delegacija. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2021, 7:39 PM

Šis susitikimas įvyks po Talibano pirmųjų tiesioginių derybų Jungtinių Valstijų atstovais.

„Rytoj susitinkame su ES atstovais. Bus teigiamų susitikimų ir su kitų šalių atstovais“, – A. Kh. Muttaqi sakė pirmadienį per renginį Kataro sostinėje, organizuotą Konfliktų ir humanitarinių studijų centro.

„Norime teigiamų ryšių su visu pasauliu, – pridūrė jis. – Tikima subalansuotais tarptautiniais santykiais. Tikime, kad tokie subalansuoti santykiai gali išgelbėti Afganistaną nuo nestabilumo.“

Griežtosios linijos islamistai siekia plėtoti diplomatiją, rugpjūtį sugrįžę į valdžią Afganistane, kai iš šios šalies po 20 metų vykdytos okupacijos pasitraukė JAV pajėgos.

Šeštadienį ir sekmadienį Talibanas pirmąkart nuo sugrįžimo į valdžią dalyvavo tiesioginėse derybose su JAV pareigūnais. Amerikiečiai pabrėžė, kad šis susitikimas nereiškia, jog Vašingtonas pripažįsta Talibano vyriausybę.

Afganistano ekonomika yra atsidūrusi prie žlugimo ribos, nutrūkus tarptautinės pagalbos tiekimui, taip pat sparčiai kylant maisto kainoms ir didėjant nedarbui.

Talibano pastangas įtvirtinti savo valdžią taip pat trikdė virtinė išpuolių surengtų grupuotės „Chorasano islamo valstybė“ (IS-K). Pastaroji prisiėmė atsakomybę ir už praeitą penktadienį vienoje šiitų mečetėje įvykdytą sprogdinimą, pareikalavusį daugiau kaip 60 žmonių gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.