Danų menininkas siekia išvežti iš Honkongo skulptūrą Tiananmeno aukoms atminti

Danų menininkas, sukūręs Honkonge stovinčią skulptūrą Tiananmeno aikštėje nužudytiems žmonėms atminti, pavedė advokatui apsaugoti jo darbą ir išgabenti jį į užsienį, pagrindiniam miesto universitetui staiga nurodžius skulptūrą pašalinti.

Skulptūra Tiananmeno aikštėje nužudytiems žmonėms atminti.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Skulptūra Tiananmeno aikštėje nužudytiems žmonėms atminti.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2021, 2:36 PM

Jenso Galschioto sukurtas aštuonių metrų aukščio „Gėdos stulpas“ Honkongo universiteto (HKU) miestelyje stovėjo nuo 1997-ųjų, kai miestas buvo sugrąžintas Kinijai.

Skulptūra vaizduoja 50 kančios iškreiptų, vienas ant kito suverstų veidų ir kūnų. Ji skirta Pekino Tiananmeno aikštėje 1989 metais protestavusiems ir karių nužudytiems demokratijos šalininkams pagerbti.

Praėjusią savaitę seniausias Honkongo universitetas, remdamasis „teisinėmis rekomendacijomis“, nurodė skulptūrą iki trečiadienio 17 val. pašalinti. Sprendimas paskelbtas miesto valdžiai bandant užgniaužti visus opozicijos balsus.

J. Galschiotas naujienų agentūrai AFP sakė pasamdęs vietos advokatą ir paprašęs svarstymo su universitetu dėl skulptūros ateities.

„Tikiuosi, kad mano nuosavybės teisė į skulptūrą bus gerbiama ir aš galėsiu tvarkingai išvežti skulptūrą iš Honkongo, kad ji nepatirtų jokios žalos“, – rašė jis AFP atsiųstame elektroniniame laiške.

Pasak J. Galschioto, jis būtų norėjęs, kad skulptūra liktų Honkonge. Jei valdžia ją sunaikintų, honkongiečiai turėtų surinkti „kuo daugiau „Gėdos stulpo“ dalių“, sakė jis.

„Šias dalis galima panaudoti kokiam nors simboliškam pademonstravimui, kad „imperijos išnyksta, o menas lieka“, – sakė menininkas.

Pasak jo, jis taip pat palaikė ryšį su žmonėmis Honkonge, dariusiais skulptūros 3D atvaizdus, kad būtų galima sukurti miniatiūrines jos versijas.

Opozicijos slopinimas

HKU nurodymą pašalinti skulptūrą parašė tarptautinės teisinių paslaugų bendrovė „Mayer Brown“. Reikalavimas adresuotas dabar jau išformuotai Honkongo demokratijos šalininkų grupei „Honkongo aljansas“, kasmet mieste organizuodavusiai Tiananmeno įvykių paminėjimą.

HKU sakė „vis dar siekiantis teisinių rekomendacijų ir dirbantis su susijusiomis šalimis, kad teisiškai ir protingai sureguliuotų reikalą“.

„Mayer Brown“ nurodė, kad šis universitetas yra senas klientas, kad jam padedama „suprasti dabartinius įstatymus ir jų laikytis“.

„Mūsų teisinė rekomendacija nėra sumanyta kaip esamų ar istorinių įvykių komentaras“, – AFP sakė atstovas.

Honkongas buvo vienintelė vieta Kinijoje, kur masiniai Tiananmeno aikštės žuvusiųjų paminėjimai dar būdavo toleruojami.

Tačiau po didžiulių ir dažnai smurtinių demokratijos šalininkų protestų, krėtusių Honkongą prieš dvejus metus, miestas dabar performuojamas pagal Kinijos autoritarinį pavyzdį.

Dešimtys opozicijos veikėjų buvo įkalinti ar pabėgo į užsienį, be to, valdžia ėmėsi misijos perrašyti istoriją ir didinti miesto „patriotiškumą“.

Per vienus pastaruosius metus buvo areštuota daug „Honkongo aljanso“ lyderių, o pastaruosius dvejus metus Tiananmeno įvykių minėjimai buvo uždrausti remiantis kova su pandemija.

Pareigūnai taip pat įspėja, kad Tiananmeno įvykių minėjimas gali prilygti ardomajai veiklai pagal naują nacionalinio saugumo įstatymą, Pekino miestui primestą praėjusiais metais.

„Honkongo aljanso“ muziejus po kratų buvo uždarytas, jo eksponatai išvežti policijos mikroautobusais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.