JAV sušaukė susitikimą dėl kibernetinio saugumo, bet Rusijos nepakvietė

Vašingtonas sukvietė maždaug 30 valstybių trečiadienį ir ketvirtadienį aptarti, kaip stiprinti tarptautinę kovą su išpirkos reikalaujančios programinės įrangos (angl. ransomware) atakomis, bet Rusija į šį susitikimą nebuvo pakviesta, sakė Baltųjų rūmų aukšto rango pareigūnas.

JAV sušaukė susitikimą dėl kibernetinio saugumo, bet Rusijos nepakvietė.<br>123rf iliustr.
JAV sušaukė susitikimą dėl kibernetinio saugumo, bet Rusijos nepakvietė.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-13 13:59

Jungtinės Valstijos patyrė – ypač pirmojoje šių metų pusėje – virtinę kibernetinių atakų, kai pagrobus duomenų ar užgrobus tinklus reikalauta pervesti kriptovaliutos.

Nors Maskva neigia atsakomybę, dėl kibernetinių atakų panaudojant išpirkos reikalaujančią programinę įrangą dažnai kaltinami rusakalbių programišių grupės ar kompiuteriniai įsilaužėliai, veikiantys iš Rusijos teritorijos.

Virtualiame susitikime, be kitų valstybių, turi dalyvauti Jungtinė Karalystė, Australija, Indija, Japonija, Prancūzija, Vokietija, Pietų Korėja, Europos Sąjunga, Izraelis, Kenija ir Meksika.

Kaip sakė minėtas aukšto rango pareigūnas, bus diskutuojama keturiomis temomis: apie atsparumo bandymams reikalauti išpirkos kūrimą, kriptovaliutos vaidmenį plaunant išpirkas, teisėsaugos ir teismų veiksmus, diplomatiją.

„Pradėję siųsti kvietimus... [pamatėme, kad] troškimas dalyvauti, troškimas sužinoti, troškimas padėti kitoms šalims kurti pajėgumus... yra didžiulis“, – sakė minėtas pareigūnas.

Paklaustas apie Maskvos nedalyvavimą, šaltinis atsakė: „Mes nepakvietėme rusų... dėl daugelio priežasčių.“ Jis pridūrė, kad Vašingtonas sukūrė „atskirą kanalą“ bendrauti su Maskva šiais klausimais.

JAV prezidentas Joe Bidenas liepos mėnesį paragino Rusijos lyderį Vladimirą Putiną „imtis veiksmų“ prieš Rusijoje veikiančias išpirkos reikalaujančių programišių grupes.

Buvo įsteigta Vašingtono ir Maskvos ekspertų grupė, joje būta „atvirų ir profesionalių apsikeitimų priemonėmis“, sakė šaltinis Baltuosiuose rūmuose.

„Matėme tam tikrų Rusijos vyriausybės žingsnių ir laukiame tolesnių veiksmų“, – pridūrė pareigūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.