Paviešinti vaizdai atskleidė, kaip vyksta migrantų antplūdis į Baltarusiją, o tada – Lietuvą ar Lenkiją Migrantai atskleidė, kaip sužinojo apie galimybę atvykti į Europą per Baltarusiją

Baltarusijos socialiniai tinklai mirga vaizdo įrašais ir nuotraukomis, vaizduojančiomis grupes žmonių, atvykusių į Baltarusiją iš Artimųjų Rytų ir Afrikos. Informacija ir nuotraukomis su vietine nepriklausoma žiniasklaida nuolat dalinasi skaitytojai, gyvenantys įvairiuose šalies kampeliuose.

Per Baltarusijos sieną į Lietuvą bandę patekti  nelegalūs imigrantai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per Baltarusijos sieną į Lietuvą bandę patekti  nelegalūs imigrantai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Migrantai Minsko oro uoste.<br>Belsat/Twitter nuotr.
Migrantai Minsko oro uoste.<br>Belsat/Twitter nuotr.
Migrantai Minsko oro uoste.<br>„TikTok“ asmeninė paskyra
Migrantai Minsko oro uoste.<br>„TikTok“ asmeninė paskyra
Migrantai Minsko oro uoste.<br>F. Viačorkos "Twitter" paskyra
Migrantai Minsko oro uoste.<br>F. Viačorkos "Twitter" paskyra
Migrantai buriuojasi prie vieno iš Minsko viešbučių.<br>„Belamova“/Telegram nuotr.
Migrantai buriuojasi prie vieno iš Minsko viešbučių.<br>„Belamova“/Telegram nuotr.
Migrantai miega požeminėje perėjoje, netoli viešbučio „Sputnik“.<br>„Belsat“/Telegram nuotr.
Migrantai miega požeminėje perėjoje, netoli viešbučio „Sputnik“.<br>„Belsat“/Telegram nuotr.
Migrantai apsipirkinėja turguje.<br>Motolkohelp „Telegram“ paskyra
Migrantai apsipirkinėja turguje.<br>Motolkohelp „Telegram“ paskyra
Migrantų grupė, lydima pasieniečių ir karių.<br>NEXTA "Telegram" paskyra
Migrantų grupė, lydima pasieniečių ir karių.<br>NEXTA "Telegram" paskyra
Migrantai išlipa iš automobilio viename iš šalie Gardino esančių kaimų.<br>Belsat "Telegram" paskyra.
Migrantai išlipa iš automobilio viename iš šalie Gardino esančių kaimų.<br>Belsat "Telegram" paskyra.
Migrantai didžiulėmis replėmis kerpa pasienyje esančią tvorą.<br>Asmeninė „TikTok“ paskyra
Migrantai didžiulėmis replėmis kerpa pasienyje esančią tvorą.<br>Asmeninė „TikTok“ paskyra
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2021-10-13 19:00, atnaujinta 2021-10-13 20:57

„Belsat“ duomenimis, migrantai į Minską skrenda iš Stambulo, Dubajaus ir Damasko. 2021 m. vasarą į Baltarusijos sostinę buvo pradėti nauji skrydžiai iš Bagdado, Basros, Erbilio ir Sulaimanijos, tačiau įsikišus Lietuvai ir Europos Komisijai jie buvo sustabdyti.

Vienas skaitytojas atsiuntė nuotraukų, kuriose užfiksuota, kaip Stambulo oro uoste vyksta registracija skrydžiui į Minską ir teigė, kad 127 keleivius, daugiausia iš Irako, lydėjo grupę koordinavęs gidas.

Tame pačiame oro uoste „Belsat“ žurnalistas taip pat pastebėjo apie 50 keleivių iš Artimųjų Rytų. Jie registravosi, stovėdami atskiroje eilėje prie Baltarusijos nacionalinio oro vežėjo „Belavia“ stendo.

Minsko oro uostas

Į Baltarusiją atvykę migrantai savo didžiąją kelionę Europos link paprastai pradeda iš Minsko oro uosto. Arabų kalba socialiniame tinkle „Tik-Tok“ paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kad pagrindinis Baltarusijos oro uostas buvo tiesiog perpildytas kažko laukiančių žmonių iš Artimųjų Rytų.

Apie padėtį oro uoste pasakojęs skaitytojas neslėpė susirūpinimo:

„Jūs neįsivaizduojate, kas vyksta mūsų oro uoste, o tiksliau – tranzito zonoje. Tai yra katastrofa. Niekas nežino, ką veikia oro uosto direktorius. Kaip matyti, COVID-19 jam nerūpi. Migrantai be kaukių guli ant grindų visur, net 3-4 tarptautinio atvykimo salėje (pirmame aukšte), prie pat pasieniečių kabinų. Net pasieniečiai yra šokiruoti“.

Kitas skaitytojas pastebėjo, kad irakiečiai gali naudotis atskiru pasienio kontrolės punktu, pažymėtu Irako vėliava ir pridūrė, kad kelionė – gerai organizuota.

„Migrantai skrenda per Dubajų. Jiems atvykus, viskas jau būna paruošta – [Minsko oro uoste] juos pasitinka panašiai atrodantis asmuo su portfeliu“.

Minskas

Išvykę iš oro uosto migrantai keliauja į Minsko viešbučius:

„Režimas pildo Baltarusiją migrantais iš Artimųjų Rytų, gauname nuotraukų ir vaizdo įrašų su migrantais iš daugelio šalies vietų, daugiausia iš Minsko ir Gardino. Prie viešbučių renkasi rytietiškos išvaizdos žmonės, sėdi ant žemės, su savimi turi krepšius. Šiame vaizdo įraše migrantai yra šalia viešbučio „Willing Hotel“, – informuoja populiarus „Telegram“ kanalas „Belamova“.

Taip pat gauta nuotraukų, kuriose užfiksuota, kaip migrantai miega požeminėje perėjoje netoli viešbučio „Sputnik“. Toks vaizdas labai nebūdingas Minskui, kur režimas itin rūpinasi tvarka pagrindinėse gatvėse.

Laukdami, kol bus perkelti į pasienį, migrantai eina į turgavietes ir prekybos centrus. Jie perka šiltus drabužius, guminius batus ir pirštines.

„Vienas skaitytojas tapo tokios situacijos prekybos centre „Galeria“ liudininku: autobusai su baltarusiškais numeriais atvežė minias migrantų. Jie čia sustojo. Kai kurie sėdi ant vejos. Lukašenkos žmonių kontrabandininkai nebeslepia, ką daro. Anksčiau jie bandė nuslėpti migrantų gabenimo faktus, bet dabar tai niekam nerūpi“, – pranešė „Belamova“.

Turguose ir prekybos centruose migrantai daugiausia perka daiktus, galinčius pasitarnauti kelyje į Europos Sąjungos valstybes.

„Staigus arabiškos išvaizdos žmonių antplūdis pastebėtas žvejybos reikmenų turguje, esančiame netoli Minsko. Jie perka pigias palapines, miegmaišius, striukes, kelnes, kojines, batus. Pardavėjų teigimu, jau savaitę žmonių srautas teka be perstojo; juos visada lydi vertėjas. Jis padeda išsirinkti prekę ir, jei reikia, verčia į arabų kalbą ir iš arabų kalbos“, – praneša „The Belarus Outside Minsk Ring Road Telegram“ kanalas.

Gardinas ir Brestas

Migrantai pastibimi ir Gardine (maždaug už 23 km nuo sienos su Lenkija).

„Kai kurie migrantai apsistoja nakvynės namuose Karlo Markso gatvėje. Tarp jų yra „daug juodaodžių afrikiečių su 2-3 metų amžiaus vaikais“, – naujienų portalui „Belsat“ pranešė skaitytojas.

„Telegram“ kanalo NEXTA duomenimis, Gardino policininkai net „pasirūpino“ grupe migrantų, kurie nakvojo po atviru dangumi J. Kupalos prospekte: „Ryte atvykę pareigūnai paėmė jų daiktus ir išsivežė pačius „turistus“.

NEXTA taip pat rašo apie potencialių migrantų grupes Bresto pasienio regione.

„Mūsų prenumeratoriai praneša, kad Breste yra daug Artimųjų Rytų šalių gyventojų. Jie vaikšto po miestą grupėmis, lydimi civiliais drabužiais vilkinčių žmonių, ir renkasi turistinėse vietose – pavyzdžiui, prie Bresto tvirtovės. Kai kurių „ekskursijų“ dalyvius vežioja pasieniečių autobusai (su specialiais numeriais), juos lydi karinis automobilis.

Vieną iš grupių lydėjo pasieniečiai ir kariai (visi vilkėjo uniformas). Tačiau migrantų vietinės ekskursijos nedomina – jie keliauja autobusais ir atrodo gana susirūpinę ir išsigandę.“

Pasienis

„Belsat“ skaitytojas užfiksavo vieną iš grupių pasienio zonoje. Nuotraukoje matyti, kaip migrantai išlipa viename iš Gardino apylinkės kaimų (5 km nuo sienos su Lenkija). Pranešama, kad prieš išvykdami link ES ir Baltarusijos sienos, lankytojai beldėsi į netoliese esančių namų duris ir prašė maisto.

Socialiniame tinkle „TikTok“ taip pat gausu arabų kalba paskelbtų pranešimų apie sienos kirtimą. Vartotojas, skatinantis savo tautiečius pasekti jo pavyzdžiu, paviešino eilę vaizdo įrašų, pasakojančių migrantų istoriją, įskaitant atvykimą į Minską ir kelionę link sienos.

Antradienį „Telegram“ kanalas „Belamova“ taip pat pasidalino vaizdo įrašu, kuriame Baltarusijos ir Lenkijos sieną bandantys kirsti migrantai nenoriai prisipažino, kad informaciją apie galimybę kirsti sieną gavo ne tik Baltarusijoje, bet ir Rusijoje.

Šį vaizdo įrašą savo „Twitter“ paskyroje paskelbė ir Lenkijos gynybos ministerija.

Reaguodama į augantį nelegalių migrantų, siekiančių kirsti Baltarusijos sieną ir patekti į ES valstybes, skaičių, Lenkija pranešė planuojanti statyti sieną, kuri sustabdytų iš Baltarusijos atvykstančius migrantus, pagal įstatymą, kurio projektas trečiadienį turėjo būti svarstomas parlamente. Manoma, kad sienos su judesio detektoriais statyba kainuos 353 mln. eurų.

Parengta pagal „Belsat“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.