Talibanas įspėjo JAV ir ES dėl migrantų bangos, jei Afganistaną toliau veiks sankcijos

Naujoji Afganistano valdžia įspėjo JAV ir Europos pasiuntinius, kad tolesni bandymai spausti Talibaną sankcijomis pakenks saugumui ir gali lemti ekonominių migrantų bangą.

 Talibanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Talibanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-13 11:10

Laikinasis užsienio reikalų ministras Amiras Khanas Muttaqi pareiškė Vakarų diplomatams per derybas Dohoje, kad „Afganistano vyriausybės silpninimas neatitinka niekieno interesų, nes neigiami to padariniai darys tiesioginę įtaką pasauliui saugumo sektoriuje ir ekonominei migracijai iš šalies“, teigiama vėlų antradienį paskelbtame pranešime.

Talibanas rugpjūtį po beveik du dešimtmečius trukusio karinio konflikto nuvertė JAV remiamą vyriausybę ir įkūrė islamo emyratą, valdomą pagal šariato teisę.

Tačiau bandymus stabilizuoti šalį, kurioje toliau vyksta „Islamo valstybės Khorasano provincijos“ (ISIS-K) grupuotės išpuoliai, riboja tarptautinės sankcijos – bankai stokoja grynųjų pinigų, o valstybės tarnautojai negauna atlyginimų.

A. K. Muttaqi atstovo pranešime priduriama, kad laikinasis užsienio reikalų ministras susitikimo Dohoje metu teigė: „Raginame pasaulio šalis atšaukti esamas sankcijas ir leisti bankams įprastai veikti, kad labdaros grupės, organizacijos ir vyriausybė galėtų mokėti savo darbuotojams atlyginimus iš nuosavų rezervų ir naudojantis tarptautine finansine pagalba.“

Europos šalys nerimauja, kad žlugus Afganistano ekonomikai žemyno link pajudėtų dideli migrantų srautai ir iš pradžių padidėtų spaudimas kaimyninėms šalims, kaip Pakistanui ir Iranui, o vėliau ir ES.

Vašingtonas ir Briuselis yra pareiškę esantys pasirengę paremti humanitarines iniciatyvas Afganistane, tačiau susilaiko nuo tiesioginės paramos Talibanui, šiam prieš tai nepateikus garantijų, kad ateityje gerbs žmogaus, ypač moterų, teises.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.