Haityje pagrobti 15–17 JAV misionierių ir jų šeimų narių

Netoli Haičio sostinės šeštadienį buvo pagrobti 15–17 amerikiečių misionierių ir jų šeimų narių, naujienų agentūrai AFP pranešė vietos saugumo šaltinis.

Krikščionių misionieriai.<br>123rd asociatyvi nuotr.
Krikščionių misionieriai.<br>123rd asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2021, 10:10 AM, atnaujinta Oct 17, 2021, 10:38 AM

Pasak šaltinio, 15–17 žmonių grupę, kurioje buvo ir vaikų, pagrobė ginkluota gauja, kuri mėnesių mėnesius vykdo vagystes ir grobia žmones teritorijoje tarp Port o Prenso ir sienos su Dominikos Respublika.

Gauja, vadinama „400 Mawozo“, keliuose, kuriuos ji kontroliuoja, pagrobė kelias transporto priemones, o kartu su jomis – Amerikos piliečius ir Haičio piliečius, kurių skaičius yra nežinomas.

JAV vyriausybės atstovas spaudai patvirtino žinąs apie pranešimus apie misionierių pagrobimą, bet atsisakė suteikti kokios nors informacijos.

„JAV piliečių gerovė ir saugumas užsienyje yra vienas didžiausių Valstybės departamento prioritetų“, – pareiškė atstovas.

Pasak agentūros AFP šaltinio, misionieriai ir jų šeimų nariai buvo pagrobti grįždami po apsilankymo našlaičių prieglaudoje, esančioje už maždaug 30 kilometrų į rytus nuo Port o Prenso.

600 atvejų 2021 metais

Balandį „400 Mawozo“ tame pačiame regione pagrobė dešimt žmonių, įskaitant du Katalikų Bažnyčios atstovus prancūzus.

Vienas iš tos grupės narių, Michelis Briandas, kuris po 20 dienų buvo paleistas, agentūrai AFP papasakojo, kad jie „atsidūrė netinkamoje vietoje netinkamu laiku“, nes gaujos nariai jų pagrobimo, jo nuomone, nebuvo planavę.

Ginkluotos gaujos, kurios jau metų metus kontroliuoja skurdžiausius Haičio sostinės rajonus ir sėja baimę grobdami žmones, pastaruoju metu išplėtė savo įtakos zoną, kurioje atsidūrė kiti Port o Prenso rajonai bei sostinės apylinkės.

Žmogaus teisių analizės ir tyrimų centras – Haičio sostinėje įsikūrusi pilietinės visuomenės grupė – yra apskaičiavusi, kad per pirmus tris 2021 metų ketvirčius buvo pagrobta per 600 žmonių – beveik triskart daugiau negu tuo pat laikotarpiu pernai.

Iš savo aukų šeimų gaujos reikalauja didelių išpirkų, nors dauguma tų šeimų gyvena žemiau skurdo ribos.

Haitį jau metų metus alina gili politinė ir ekonominė krizė, o po prezidento Jovenelio Moise'o nužudymo šių metų liepą padėtis šioje Karibų jūros regiono šalyje dar pablogėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.