Lenkijos valdančiųjų lyderis J. Kaczynskis: giname savo ir ES sieną Lenkijos premjeras įspėja ES lyderius apie grėsmę Bendrijos ateičiai

Lenkijos valdančiosios konservatyviosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (TTP) lyderis Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad jo šalis stato pasienio užtvarą, siekdama geriau apsaugoti savo ir Europos Sąjungos išorinę sieną su Baltarusija aštrėjant neteisėtos migracijos krizei, pirmadienį pranešė visuomeninis radijas.

 Lenkijos valdančiųjų lyderis J. Kaczynskis: giname savo ir ES sieną.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Lenkijos valdančiųjų lyderis J. Kaczynskis: giname savo ir ES sieną.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2021, 12:58 PM, atnaujinta Oct 18, 2021, 4:59 PM

Tokį pareiškimą jis padarė lenkų parlamentarams praėjusį ketvirtadienį pritarus vyriausybės planui statyti užtvarą pasienyje, siekiant nutraukti migrantų iš Vidurio Rytų antplūdį iš Baltarusijos teritorijos.

Pirmadienį paskelbtame interviu savaitraščiui „Sieci“ J. Kaczynskis sakė: „Ginsime Lenkijos sieną. Būtent todėl ir statome apsauginę užtvarą.“

Jo teigimu, sprendimas statyti tvorą buvo priimtas reaguojant į agresyvią rytinės kaimynės politiką siųsti tūkstančius neteisėtų migrantų.

„Niekas būdamas sveiko proto negali nepastebėti, kad tai iš tikrųjų yra agresijos forma, hibridinio karo forma. Turime teisę gintis“, – pažymėjo J. Kaczynskis; jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra PAP.

Jis įspėjo, kad „priešingu atveju krizė eskaluosis, o prie mūsų sienos bus siunčiami dar tūkstančiai migrantų“.

PiS lyderis pabrėžė: „Taip pat giname Europos Sąjungos išorinę sieną.“

J. Kaczynskis interviu sakė, kad Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka „siekia priversti mus ir ES susitaikyti, pripažinti jo valdžią, liautis remti tuos baltarusius, kurie kovoja už laisvę“.

„Tiek jis, tiek jį remiantis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas baisiai bijo to, ką jie vadina spalvotosiomis revoliucijomis“, – cituojamas J. Kaczynskis.

Pasak jo, dabartinė migracijos krizė „gali būti dalis platesnio puolimo prieš Vakarus, panašaus į tai, kas buvo padaryta Ukrainai“, todėl „turintys prieš Lenkiją nukreiptų ketinimų turi suprasti, kad jiems su mumis nebus lengva“.

J. Kaczynskis pridūrė, jog Varšuva „svarsto įvairius scenarijus ir visais įmanomais būdais didina savo saugumą“.

„Todėl netrukus pateiksime planą, kaip gerokai sustiprinti Lenkijos ginkluotąsias pajėgas“, – pareiškė jis.

Praėjusią savaitę lenkų saugumo tarnybų vadovo atstovas pareiškė, jog esama tvirtų įrodymų, kad prie migracijos krizės Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje prisideda ir Maskva.

Lenkijos premjeras įspėja ES lyderius apie grėsmę Bendrijos ateičiai

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis pirmadienį laišku kreipėsi į kitus Europos Sąjungos šalių lyderius, kuriame įspėjo, kad Bendrijai iškilusi grėsmė tapti „centralizuotai valdomu organizmu su demokratiniu būdu nekontroliuojamomis institucijomis“.

M. Morawieckis rašė, jog tai „pavojingas fenomenas, keliantis grėsmę mūsų Sąjungos ateičiai“. Visgi jis pridūrė, kad Lenkija išliks „lojalia nare“, ir paragino ES lyderius „būti atvirais dialogui“ dėl ES pertvarkos.

„Tikrai tikiu, kad drauge, abipusės pagarbos ir supratimo dvasia, neprimesdami savo valios kitiems, galime surasti sprendimą, sustiprinsiantį mūsų Europos Sąjungą“, – sakė jis.

Laiškas pasirodė prieš šią savaitę įvyksiantį ES viršūnių susitikimą ir po Lenkijos Konstitucinio Tribunolo šį mėnesį priimto sprendimo, ginčijančio ES teisės viršenybę.

Konstitucinio Tribunolo sprendimą kritikavo kitos ES narės, tokios kaip Prancūzija ir Vokietija, bet nekritikavo Vengrija. Analitikai sako, kad tai gali būti pirmasis žingsnis Lenkijos pasitraukimo iš ES link.

Lenkijos Konstitucinis Tribunolas pareiškė, kad dalis Europos Sąjungos sutarties straipsnių „nesuderinami“ su šalies konstitucija, ir įspėjo ES Teisingumo Teismą nesikišti į Lenkijos teismų sistemos reformas.

Šias reformas stumia Lenkijos valdančioji dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (TTP); dėl jų Varšuva ir Briuselis ginčijasi jau daug metų.

ES sako, kad jomis pažeidžiamas teismų nepriklausomumas ir gali būti pakenkta demokratinėms reformoms, o Lenkijos vyriausybė teigia, kad jos būtinos siekiant išgyvendinti korupciją teismų sistemoje.

M. Morawieckis antradienį turėtų sakyti kalbą Europos Parlamente.

Savo laiške jis nurodė, kad ES įstatymų viršenybė „nėra neribota“ ir „nė viena suvereni valstybė“ negali to užginčyti.

„Šiandien mes susiduriame su labai pavojingu fenomenu, kai įvairios Europos Sąjungos institucijos uzurpuoja galias, kurios joms nepriklauso pagal sutartis, ir primeta valstybėms narėms savo valią“, – rašoma jame.

„Tai ypač akivaizdu šiandien, kai šiam tikslui naudojamos finansinės priemonės“, – sakė jis, kalbėdamas apie naujus Europos Komisijai suteiktus įgaliojimus sustabdyti ES išmokas, jeigu kyla grėsmė bendrijos nuostatoms dėl korupcijos arba įstatymo viršenybės.

M. Morawieckis perspėjo, kad „centralizuotai valdomos institucijos, neturinčios demokratinės kontrolės“ Briuselyje gali paversti ES „organizacija, prieštaraujančia mūsų bendroms vertybėms“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.