NATO gynybos ministrai šią savaitę aptars branduolinį atgrasymą ir kovą su terorizmu Berlynas: Rusija turi raktą neteisėtos migracijos iš Baltarusijos į ES krizės sprendimui

NATO gynybos ministrai šią savaitę Briuselyje aptars pastangas sustiprinti gynybą kosmose, branduolinio atgrasymo pajėgumus ir kitus saugumo klausimus, antradienį pranešė JAV reikalų patikėtinis prie NATO Rickas Holtzapple'is.

NATO gynybos ministrai šią savaitę aptars branduolinį atgrasymą ir kovą su terorizmu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
NATO gynybos ministrai šią savaitę aptars branduolinį atgrasymą ir kovą su terorizmu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-20 13:37, atnaujinta 2021-10-20 15:39

„30 NATO šalių gynybos ministerijų vadovai aptars dedamas pastangas sustiprinti atgrasymo ir gynybos pajėgumus – be kito ko, ir kosmose – taip pat didinti nacionalinį atsparumą bei užtikrinti, kad mūsų branduolinio atgrasymo pajėgumai būtų saugūs ir veiksmingi“, – nurodė R. Holtzapple'is vaizdo pranešime, kurį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė JAV misija prie NATO.

Pasak diplomato, šiame susitikime, vyksiančiame spalio 21–22 dienomis Briuselyje, dalyvaus ir Pentagono vadovas Lloydas Austinas. Jis su sąjungininkais konsultuosis temomis, „kurios yra reikšmingiausios mūsų transatlantiniam saugumui“, sakė R. Holtzapple'is.

Be to, ministrai diskutuos apie NATO darbą kovojant su terorizmu, įskaitant antiteroristinę veiklą Afganistane.

Anksčiau Pentagonas pranešė, kad per susitikimą bus aptariami su Rusija susiję klausimai, taip pat Kinijos keliami iššūkiai.

Berlynas: Rusija turi raktą neteisėtos migracijos iš Baltarusijos į ES krizės sprendimui

Vokietijos vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis trečiadienį pareiškė, kad Rusija pajėgi išspręsti krizę, kilusią dėl neteisėtos migracijos iš Baltarusijos į Europos Sąjungos šalis.

„Esame įsitikinę, kad raktas problemos sprendimui yra Maskvoje“, – žurnalistams sakė ministras.

Anot jo, vokiečių pareigūnai sutarė su Irako valdžia, kad vietos aviacijos kompanijos neskraidintų potencialių nelegalių migrantų į Baltarusiją.

„Kalbame apie oro linijų bendroves, sankcijas Baltarusijai“, – pažymėjo H. Seehoferis.

Nuo rugpjūčio į Vokietiją per Baltarusiją neteisėtai atvyko daugiau kaip 4,3 tūkst. migrantų. Berlyno teigimu, jie buvo atgabenti sąmoningai per organizuotą tinklą.

Dauguma atvykėlių yra Irako, Sirijos, Jemeno ir Irano piliečiai. Nuo šių metų sausio iki liepos į Vokietiją atvyko 26 žmonės, rugpjūtį – 474, rugsėjį – 1 914, o spalio 1–11 dienomis – 1 934.

Pabėgėliai apgyvendinami centruose Brandenburge, Saksonijoje ir Meklenburge-Pomeranijoje.

Pastaraisiais mėnesiais Lenkijoje, Lietuvoje ir Latvijoje fiksuojami padidėję migrantų, bandančių nelegaliai patekti į ES per Baltarusiją, srautai.

Europos Sąjunga, įskaitant Baltijos šalis, kaltina baltarusių režimą šių srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Gegužę kilus tarptautiniam skandalui dėl „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske, Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad jo šalis nebepadės Vakarų valstybėms kontroliuoti neteisėtos migracijos ir narkotikų gabenimo į Europą.

Berlynas: Vokietija tebelaiko Rusijos ir NATO tarybą svarbia dialogo platforma

Vokietija tebelaiko Rusijos ir NATO tarybą svarbia platforma dialogui ir ragina skubiai sušaukti jos susitikimą, pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Christoferis Burgeris.

„Mums Rusijos ir NATO taryba išlieka svarbia dialogo platforma; mes raginame surengti naują susitikimą šiuo formatu, mūsų pasiūlymas žinomas jau seniai“, – sakė Ch. Burgeris žurnalistams trečiadienį Berlyne.

Anot jo, Vokietija pasiteks „dvišales diskusijas“ aptarti galimybę „greitai“ organizuoti tokį susitikimą.

Ch. Burgeris taip pat sakė, kad NATO, „kaip ir anksčiau, laikosi dvipusio požiūrio Rusijos atžvilgiu“.

„Iš vienos pusės – savo gynybos pajėgumų stiprinimas, iš kitos – pasirengimas vesti dialogą“, – nurodė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.