Rusija pripažįsta Talibano „pastangas stabilizuoti“ Afganistaną Talibanas turi pateisinti pasaulio lūkesčius žmogaus teisių srityje

Talibanas turi pateisinti „lūkesčius“ dėl žmogaus teisių, jeigu nori, kad jį pripažintų pasaulio vyriausybės, trečiadienį pareiškė Kremliaus pasiuntinys Afganistane Zamiras Kabulovas.

Rusija pripažįsta Talibano „pastangas“ stabilizuoti Afganistaną.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusija pripažįsta Talibano „pastangas“ stabilizuoti Afganistaną.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-20 13:47, atnaujinta 2021-10-20 18:57

Taip jis kalbėjo per Rusijos sostinėje surengtas derybas su Talibanu, Maskvai siekiant pademonstruoti įtaką Centrinei Azijai ir paraginti imtis veiksmų prieš, jos teigimu, vis didesnę džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų grėsmę regionui.

Talibano atstovai neseniai susitiko su Europos Sąjungos ir JAV pareigūnais ir buvo nuvykę į Turkiją, siekdami oficialaus pripažinimo ir tarptautinės bendruomenės pagalbos po to, kai užėmė valdžią Afganistane rugpjūčio viduryje.

Z. Kabulovas pareiškė, jog kovotojai bus pripažinti, kai „pradės pateisinti tarptautinės bendruomenės lūkesčius žmogaus teisių srityje“.

Talibano delegacijai Maskvoje vadovavo vicepremjeras Abdul Salamas Hanafi, svarbi figūra naujoje Afganistano vadovybėje, praėjusią savaitę taip pat vadovavęs deryboms su ES ir JAV pareigūnais.

„Nė viena šalis nėra suinteresuota Afganistano izoliacija, – sakė jis Maskvoje. – Tai jau buvo įrodyta praeityje.“

„Afganistano vyriausybė yra pasirengusi aiškiai, skaidriai ir atvirai spręsti visus tarptautinei bendruomenei rūpestį keliančius klausimus“, – kalbėjo delegacijos vadovas.

Talibanui labai reikia sąjungininkų, nes sustabdžius pagalbą iš užsienio šalies ekonomika atsidūrė prie žlugimo slenksčio, kyla maisto produktų kainos ir auga nedarbas.

Didžiausią tarptautinės bendruomenės susirūpinimą kelia moterų teisių padėtis valdant islamistų režimui.

Be to, šią savaitę vidaus reikalų ministras Sirajuddinas Haqqani, vienas aukščiausio rango pareigūnų Talibano vyriausybėje, gyrė mirtininkus sprogdintojus, pavadindamas juos „islamo didvyriais“.

Šios derybos įvyko Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui perspėjus, kad IS kovotojai telkiasi Afganistane, kad destabilizuotų padėtį kaimyninėse buvusiose sovietinėse šalyse, turinčiose sieną ir su Rusija.

Susitikime kalbėjęs ir JAV pareigūnų nedalyvavimą kritikavęs užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas taip pat pakartojo šį susirūpinimą sakydamas, kad „daugybė teroristinių grupuočių“, įskaitant IS ir „Al Qaeda“, siekia išnaudoti saugumo vakuumą Afganistane.

S. Lavrovas atkreipė dėmesį į Talibano „pastangas stabilizuoti karinę ir politinę padėtį ir paleisti valstybės aparato darbą“.

Raginimai vienytis

Susitikimas įvyko tvyrant susirūpinimui dėl Afganistanui gresiančios humanitarinės krizės, Briuseliui pažadėjus 1 mlrd. eurų pagalbos Talibanui perėmus valdžią.

Z. Kabulovas paragino tarptautinę bendruomenę atsisakyti savo „šališkumo“ ir susivienijus padėti Afganistano žmonėms.

„Ne visiems patinka naujoji Afganistano vyriausybė, tačiau bausdami vyriausybę mes baudžiame visą tautą“, – sakė jis.

Z. Kabulovas nurodė, kad bendrame visų derybose dalyvaujančių 10 šalių galutiniame pareiškime Jungtinės Tautos bus paragintos sušaukti donorų konferenciją lėšoms Afganistanui rinkti.

Maskva pastaraisiais metais keletą kartų priėmė Talibano atstovus, nors šis judėjimas Rusijoje yra įtrauktas į teroristinių organizacijų sąrašą.

Rusijos pareigūnai išsakė nerimą dėl virtinės su saugumu susijusių problemų po to, kai Talibanas atsikovojo Afganistano kontrolę ir iš šalies po beveik 20 metų buvo išvestos užsienio pajėgos.

Praėjusią savaitę V. Putinas perspėjo, kad šiaurinėje Afganistano dalyje susirinko maždaug 2 tūkst. grupuotei IS ištikimų kovotojų. Jis pridūrė, jog jų lyderiai planuoja pabėgėliais apsimetusius kovotojus siųsti į kaimynines Centrinės Azijos šalis.

Talibanui užėmus valdžią Afganistane Rusija su kaimyninėmis buvusiomis sovietinėmis šalimis vykdė karines pratybas.

Anksčiau S. Lavrovas perspėjo, kad prekyba narkotikais iš Afganistano pasiekė „precedento neturintį“ lygį. Kremlius šį susirūpinimą išsakė ir susitikimuose su kitomis Centrinės Azijos šalimis bei Kinija.

Nepaisant palaikomų kontaktų su Talibanu, Rusija aiškiai leido suprasti, kad nelinksta prie šio islamistų režimo oficialaus pripažinimo.

Sovietų kariuomenė 9-me praėjusio amžiaus dešimtmetyje Afganistane kariavo pražūtingame dešimtmetį trukusiame kare, per kurį žuvo 2 mln. afganistaniečių, namus turėjo palikti 7 mln. žmonių ir žuvo daugiau nei 14 tūkst. sovietų karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.