Didėjant krizei arabų žiniasklaida įspėja žmones: nebeskriskite į Minską, nes į Vakarus nepateksite

Nelegalios migracijos iš Baltarusijos į ES valstybes įkarštyje daug arabų žiniasklaidos kanalų ragina tautiečius nebeskristi į Minską, nes per ten prasigauti į Vakarus dabar esą beveik neįmanoma.

Arabų žiniasklaida pradėjo raginti nesinaudoti migracijos koridoriumi per Baltarusiją į ES valstybes.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Arabų žiniasklaida pradėjo raginti nesinaudoti migracijos koridoriumi per Baltarusiją į ES valstybes.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Arabų žiniasklaida pradėjo raginti nesinaudoti migracijos koridoriumi per Baltarusiją į ES valstybes.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Arabų žiniasklaida pradėjo raginti nesinaudoti migracijos koridoriumi per Baltarusiją į ES valstybes.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Oct 21, 2021, 10:48 AM

Lenkijos tinklalapis „Onet“ plačiai išnagrinėjo, kas arabų šalių žiniasklaidoje kalbama apie pabėgėlių krizę Baltarusijos pasienyje su Lenkija, Lietuva ir Latvija.

„Onet“ teigimu, nevykti šiuo maršrutu esą ragina net tie informacijos kanalai, kurie dar vasarą skatino tautiečius tokiai kelionei.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose įsikūrusi visam arabiškam pasauliui skirta televizija „Al-Hadath“ apkaltino Baltarusijos valdžią, kad išstūmusi migrantus iš savo teritorijos į Lenkiją, Lietuvą ar Latviją jų likimu toliau nebesidomi.

Tiems žmonėms nebeleidžiama sugrįžti į Baltarusiją net tada, kai jie nesugeba prasibrauti į ES valstybes.

Londone įsikūrusi ir taip pat visam arabų pasauliui laidas transliuojanti televizija „Alaraby.tv“ teigia, kad tie, kurie naudojasi baltarusišku keliu, tampa „Aliaksandro Lukašenkos marionetėmis“.

„Alaraby.tv“ tinklalapyje aprašoma emigrantės iš Sirijos Bushry al-Moallem istorija.

Moteris teigia, kad jaučiasi apgauta ir patekusi į Minsko spąstus, nes bėgdama nuo karo Sirijoje atsidūrė Baltarusijos ir Lenkijos pasienio kare.

Opozicinis Sirijos tinklalapis ir televizija „Syria.tv“ teigia, kad prasibrauti per Baltarusijos sieną į Lenkiją ar Lietuvą labai rizikinga ir sunku.

Be to, Minsko režimo tikslas – ne padėti pabėgėliams, bet juos panaudoti darant spaudimą ES.

Švedijoje veikiantis arabiškas tinklalapis alkompis.se parašė, kad turizmo firmos, organizuojančios baltarusiškų vizų gavimą ir kelionę į Minską, iš tiesų negali pagelbėti prasibrauti į Vakarus.

Tuo metu A.Lukašenka, panašiai kaip prieš kelerius metus Turkijos prezidentas Recepas Tayypas Erdoganas, siekia ne padėti imigrantams, bet jais pasinaudoti politinėje kovoje su Vakarais.

Tinklalapis „Irakiečiai Italijoje“ parašė, kad Lietuvos ir Lenkijos sienos kirtimas iš Baltarusijos yra „beveik neįmanomas“, o populiarus tinklaraštininkas Ahmedas Alkaabi skelbia, jog trasa į Vakarus per Minską – „blogiausias variantas“.

Televizija ir tinklalapis „Al Hurra“ pranešė, kad tarpininkai, siūlantys nugabenti iš Baltarusijos per Lenkiją, Lietuvą ar Latviją į Vakarus, prašo net iki 12 tūkstančių eurų, tačiau įvykdyti pažadų dažniausiai neįstengia.

„Onet“ spėja, kad tokius arabiškos žiniasklaidos raginimus atsisakyti planų patekti į Vakarus per Baltarusiją paskatino labai griežti Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos pareigūnų veiksmai. Pasieniečiai ir jiems talkinantys kariškiai imigrantams neleidžia įžengti į savo šalių teritoriją.

Tiesa, tokius atgrasymo veiksmus kritikuoja humanitarinės organizacijos ir Vakarų žiniasklaida, primindama, kad migrantai bėga kartu su vaikais, o dalis keliautojų yra ligoti.

JAV dienraštis „The New York Times“ išspausdino reportažą apie vienos kurdų šeimos, įstrigusios Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje, tragediją. Šiuos pabėgėlius Baltarusijos pareigūnai keletą kartų išstūmė į Lenkijos teritoriją, bet po kiek laiko lenkų pasieniečiai, miškuose pagavę kurdus, išgrūsdavo juos atgal.

„Oficialiai Lenkijoje mirę nuo šalčio rasti 5 pabėgėliai, tačiau spėju, kad gerokai daugiau galėjo nuskęsti pelkynuose, sušalti slėpdamiesi miškuose, žūti nuo ligų ir išsekimo, bet jie nėra ir galbūt niekada nebus rasti“, – teigė pasienyje su Baltarusija esančio Michalovo kaimelio tarybos narė Maria Ancipiuk.

Varšuva laikosi griežtų nuostatų

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas gina sprendimą prie sienos su Baltarusija tiesti spygliuotos vielos tvorą: „Jeigu ne ši tvora ir puikus karių bei pasieniečių bendradarbiavimas, vėl turėtume migracijos krizę kaip 2015 m.“

Parlamentas priėmė įstatymo pataisas, kuriomis pasienio užkardų vadams leidžiama išsiųsti neteisėtai į Lenkiją patekusius migrantus. Parlamentas taip pat pritarė planui pasienyje su Baltarusija pastatyti masyvią tvorą su stebėjimo sistemos ir judesio davikliais.

Tuo metu Lenkijos saugumo tarnybos teigia, kad Minsko režimas jau uždirbo dešimtis milijonų dolerių organizuodamas nelegalių migrantų srautą į Lenkiją, Lietuvą ir Latviją: pabėgėliai žmonių kontrabandininkams Baltarusijoje sumoka 1,7–12 tūkst. eurų už pagalbą kertant ES išorinę sieną.

Baltarusijos valstybės kontroliuojama kelionių agentūra „Centrkurort“ migrantams išduoda oficialius kvietimus atvykti į šalį, o didžiausia pelno dalis tenka Minsko oro uostui, nacionalinėms avialinijoms „Belavia“ ir tiesiogiai režimo lyderio Aliaksandro Lukašenkos administracijai. Savo dalį taip pat gauna Baltarusijos saugumo tarnybos, įskaitant pasieniečius, kurie tiesiogiai dalyvauja vežant migrantus į pasienio zoną.

Vokietijoje – raginimas įvesti kontrolę

Vokietijos federalinės policijos profesinės sąjungos vadovas Heiko Teggatzas paragino įvesti laikiną šalies sienos su Lenkija kontrolę. Laiške vidaus reikalų ministrui Horstui Seehoferiui jis teigė, kad laikina patikra reikalinga dėl didelio neleistinų Vokietijos ir Lenkijos sienos kirtimų skaičiaus ir grėsmės Vokietijos federalinės policijos darbuotojų sveikatai.

„Mūsų kolegos susiduria su dideliu pavojumi sveikatai, nes koronaviruso infekcijų vis dar labai daug, ypač migrantų kilmės šalyse (Irake, Sirijoje, Jemene, Irane, Afganistane ir t.t.), ir valdžios institucijos jas registruoja labai retai“, – pridūrė H.Teggatzas.

Pranešama, kad į Vokietijos Brandenburgo žemę per Baltarusiją vien šį mėnesį atvyks daugiau kaip 3000 migrantų, daugiausia iš Vidurinių Rytų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.