Indijoje žmonėms skiepyti sunaudota milijardas vakcinų nuo COVID-19 dozių

Indijoje, kur prieš pusmetį dėl didžiulės pandemijos bangos sveikatos apsaugos sistema buvo atsidūrusi prie žlugimo slenksčio, iki ketvirtadienio jau suleista milijardas vakcinų nuo COVID-19 dozių.

Koronavirusas Indijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Indijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2021, 11:57 AM, atnaujinta Oct 21, 2021, 12:05 PM

Pasak vyriausybės, maždaug trys ketvirtadaliai suaugusiųjų 1,3 mlrd. gyventojų turinčioje šalyje yra paskiepyti bent viena vakcinų doze, o maždaug 30 proc. – visiškai paskiepyti.

Tačiau šimtai milijonų jaunesnių nei 18 metų indų – maždaug 40 proc. populiacijos – nėra gavę nė vienos skiepų dozės.

Balandį ir gegužę virusas Indijoje plito labai sparčiai; šalyje per dieną būdavo užregistruojama po daugiau kaip 400 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir 4 tūkst. mirties atvejų, o daugelis ligoninių bei krematoriumų negalėjo susidoroti su užgriuvusiu darbu.

Dabar per dieną užregistruojamų COVID-19 atvejų skaičius yra gerokai mažesnis: nesiekia 20 tūkstančių. Beveik visa veikla šalyje yra sugrįžusi į normalias vėžes.

Mumbajus, vienas iš daugybės Indijos didmiesčių, neseniai pranešė pirmą kartą nuo pandemijos pradžios per parą neužregistravęs nė vieno mirties nuo COVID-19 atvejo.

Pranešama, kad vyriausybė paminės šį įvykį. Premjeras Narendra Modi turi padėkoti sveikatos apsaugos darbuotojams, specialūs pranešimai turi būti paskelbti geležinkelio stotyse ir oro uostuose, paminklai bus nušviesti nacionalinėmis spalvomis.

Sveikatos apsaugos ministras Mansukhas Mandaviya socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Sveikinimai, Indija! Tai vizionieriaus premjero Modi gabaus vadovavimo rezultatas.“

Tik suaugusieji

Daugiau vakcinų dozių žmonėms skiepyti yra sunaudojusi tik Kinija, skelbianti, kad šalyje jau suleista per 2,3 mlrd. dozių.

Indija skiepijimo kampaniją pradėjo sausio mėnesį, o po vangios pradžios dabar sunaudoja po maždaug 8 mln. dozių per dieną.

Anksčiau šiais metais sustabdytas vakcinų eksportas pamažu atnaujinamas ir pareigūnai sako, kad „pasaulio vaistinė“ 2022 metais vėl dirbs visu pajėgumu.

Dauguma suvaržymų atšaukti, po dvejų metų pertraukos minios žmonių vėl dalyvauja Indijos pagrindinio religinių švenčių sezono – svarbaus laikotarpio nukentėjusiai ekonomikai – renginiuose.

Tai išprovokavo susirūpinimą dėl naujos COVID-19 bangos ir vyriausybės pastangas paskatinti žmones pasiskiepyti antrąja doze.

Žiniasklaida praėjusią savaitę pranešė, kad Indijos vaistų priežiūros institucijos ekspertų komisija rekomendavo jaunesnius nei 18 metų asmenis skiepyti vietos gamybos „Covaxin“ – viena iš septynių Indijoje patvirtintų vakcinų nuo COVID-19.

„Mano nuomone, neturėtų būti trečios [pandemijos] bangos, panašios į antrąją“, – sakė Gagandeep Kang iš Krikščioniškojo medicinos koledžo Velūre.

„Vienintelė situacija, kai taip gali nutikti, būtų... visiškai nauja viruso atmaina. Tuomet tai būtų nauja pandemija“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji.

Oficialiai Indijoje nuo pandemijos pradžios užregistruota kiek daugiau nei 34 mln. užsikrėtimo pandeminiu koronavirusu atvejų ir maždaug 452 tūkst. mirties nuo COVID-19 atvejų, tačiau manoma, kad tikrieji skaičiai gali būti daug didesni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai