„Žmonės rėkdavo valandų valandas“: buvę kaliniai atskleidė kraupiausių Rusijos kalėjimų realybę

Portalas „Gulagu.net“, stebintis Rusijos policijos ir kalėjimų prižiūrėtojų žmogaus teisių pažeidimus, atskleidė, kad gavo daugiau nei 40 gigabaitų vaizdo medžiagos, kurioje užfiksuoti kalinių mušimai, žaginimai ir kankinimai įkalinimo įstaigose ir ikiteisminio tyrimo metu.

FSIN paskelbė tirianti kankinimo vaizdo įrašus, kurie, kaip įtariama, buvo nufilmuoti Irkutsko, Vladimiro ir Saratovo regiono kalėjimuose ir areštinėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
FSIN paskelbė tirianti kankinimo vaizdo įrašus, kurie, kaip įtariama, buvo nufilmuoti Irkutsko, Vladimiro ir Saratovo regiono kalėjimuose ir areštinėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
FSIN paskelbė tirianti kankinimo vaizdo įrašus, kurie, kaip įtariama, buvo nufilmuoti Irkutsko, Vladimiro ir Saratovo regiono kalėjimuose ir areštinėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
FSIN paskelbė tirianti kankinimo vaizdo įrašus, kurie, kaip įtariama, buvo nufilmuoti Irkutsko, Vladimiro ir Saratovo regiono kalėjimuose ir areštinėse.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-10-22 06:31, atnaujinta 2021-10-22 11:57

Praėjus vos kelioms valandoms nuo tokių naujienų paskelbimo Rusijos federalinė bausmių vykdymo tarnyba (FSIN) paskelbė atleidusi Saratovo regiono kalėjimų tarnybos vadovą ir kelis kitus aukštus pareigūnus.

FSIN pranešė tirianti kankinimo vaizdo įrašus, kurie, kaip įtariama, buvo nufilmuoti Irkutsko, Vladimiro ir Saratovo regionų kalėjimuose ir areštinėse 2018–2020 m.

„Vėl kankinimai, – spalio 8 dieną „Telegram“ komentavo teisininkė ir aktyvistė Liubov Sobol, susijusi su įkalintu opozicijos lyderiu Aleksejumi Navalnu. – Irkutsko tardymo izoliatorius Nr. 1 (SIZO-1) yra pagrindinis šalies kankinimo centras. Vienas iš nusikaltėlių viską pripažino priešais kamerą ir kalba apie kalinių kankinimus ir prievartavimus. Tai grynas pragaras. Visa FSIN sistema turi būti išardyta ir patraukta baudžiamojon atsakomybėn. Fašistai.“

L.Sobol turėjo omenyje buvusį Irkutsko SIZO-1 kalinį Denisą Golikovą, kuris „Gulagu.net“ teigė, kad egzistuoja maždaug 30 žmonių gauja, vadinamų „razrabotčiki“, kurių nariai kalėjimo pareigūnų nurodymu kankino šimtus kalinių ir kurių nusikaltimai matosi vaizdo įrašuose.

„Prokurorų prašymu, sulaikytieji, kurie atsisakydavo „bendradarbiauti“ su tyrėjais, buvo atsiųsti mums, – sakoma D.Golikovo pareiškime. – Mes buvome priversti „dirbti“ su jais, kad jie duotų „būtinus“ parodymus, kurių norėjo tyrėjai.“

„Mainais jie pažadėjo manęs neliesti, – pasakojo D.Golikovas. – Ir tyrėjas pažadėjo kažkaip „susitvarkyti reikalus“ su teisėju, kad mane paleistų lygtinai.“

Vladimiras Matuškejevas yra verslininkas iš Irkutsko, kalėjęs Irkutsko SIZO-1, pagrindiniame ikiteisminio sulaikymo centre Rytų Sibiro mieste. Rusas „Radio Free Europe“ tikino, kad sulaikymo metu kalėjimo darbuotojai iš jo išviliojo pinigus grasindami kankinimu ir išžaginimu.

„Aš atidaviau pinigus FSIN pareigūnui – 30 tūkst. rublių (apie 360 eurų) maistui ir steroidams kameros vyresniajam razrabotčikui Denisui Golikovui ir kitiems kankintojams, – sakė V.Matuškejevas. – Po išprievartavimų kaliniai buvo priversti pasirašyti melagingus prisipažinimus, taip pat toliau „bendradarbiauti“ su tyrėjais – tai yra duoti melagingus parodymus ne tik prieš save, bet ir prieš kitus kalinius. Jie buvo šantažuojami tuo, kad buvo užfiksuoti jų kankinimai ir pareigūnai grasino tą medžiagą paviešinti.“

Savo liudijime „Gulagu.net“ V.Matuškejevas pripažino, kad FSIN sargybiniai jam davė steroidų ir būnant areštinėje jo kūno svoris beveik padvigubėjo. Savo komentare jis rašė, kad sargybiniai „iškraipė jį narkotikais ir steroidais ir pavertė jį kankinimų mašina, kurią skatina steroidai.“

V.Matuškejevas taip pat pripažino, kad po sargybinių spaudimo galiausiai sutiko dalyvauti kankinant kitus kalinius, prižiūrint FSIN sargybiniams.

„Daugiau nei metus dirbau izoliacinėse kamerose ir dalyvavau kankinimuose, – sakė jis. – Mačiau, kaip SIZO-1 darbuotojai per maisto lizdą padovanojo D.Golikovui vaizdo registratorių ir kaip D.Golikovas ir kiti užfiksavo kankinimus ir prievartavimus. Vėliau jie grąžindavo įrašymo įrenginį operatyvininkui kaip ataskaitą apie jų specialią operaciją, skirtą rinkti kompromituojančią medžiagą.“

Rusijos kalėjimų kultūroje, jei žinoma, kad kalinys buvo išprievartautas, jis priskiriamas žemiausiai kastai vidinėje hierarchijoje - jam duodamos nešvariausios ir žeminančios užduotys, pavyzdžiui, tualetų ir kanalizacijos valymas.

„Kad išgyvenčiau, aš kas savaitę mokėjau daugiau nei 30 tūkst. rublių (apie 360 eurų) operatyvininkui“, – tikino V.Matuškejevas.

„Gulagu.net“ įkūrėjo Vladimiro Osečkino teigimu, remiantis visa gauta informacija, galima manyti, kad vien Irkutske SIZO-1 buvo kankinami daugiau nei 400 kalinių.

„Daugiau nei 100 iš tų 400 patyrė iškrypusius, smurtinius veiksmus“, – sakė V.Osečkinas.

Vienas iš kankinimo aukų, paprašęs likti anonimu, 2014 ir 2018 m. du kartus kalėjo Irkutsko SIZO-1, taip pat sėdėjo dviejuose regiono kolonijose IK-14 ir IK-15.

Rusas susitiko pasidalinti savo patirtimi su „Radio Free Europe.“

„Abu kartus, kai buvau SIZO, mane iš karto perdavė razrabotčikams, – prisiminė buvęs kalinys. – Aš jau buvau nuteistas už apiplėšimą ir laukiau, kol mane išsiųs į kalėjimą. Nepaisant to, razrabotčiki mane sumušė ir spardė, kol nebegalėjau pajudėti. Nebuvo jokios priežasties tai padaryti. Jie tiesiog norėjo išlieti visą agresiją.“

„Kankinamieji būdavo juodi nuo mėlynių, jokios baltos odos. Bet jei jiems reikėdavo išgauti išpažintį, jie turėjo kitų kankinimo metodų, – pridūrė kalinys. – Žmonės rėkdavo valandų valandas, kad yra žudomi. Jūs pasirašytumėte bet ką, kad neklausytumėte tų riksmų.“

2020 m. balandį įvyko masinis kalinių sukilimas. Nuo to laiko aktyvistai ir kalinių artimieji sakė, kad šimtai žmonių buvo kankinami, siekiant sužinoti riaušių organizatorius.

Rusas tada buvo paskirtas į maksimalaus saugumo koloniją IK-15 netoli Angarsko.

„Vis dar nesuprantu, kaip man pavyko išlikti. Tai stebuklas, kad išgyvenau“, – neabejojo kalinys.

Jis sakė, kad kaukėti FSIN pareigūnai atėjo į kalėjimą ir „mušė visus“.

„Ir jie prievartavo žmones čia pat, kalėjime, nors ir ne tiek, kiek SIZO“, – pridūrė jis, sakydamas, kad pareigūnai norėjo atkeršyti.

„Po kelių mėnesių kai kurie iš tų, kurie buvo pasiųsti į vienutes arba perkelti į kitas įkalinimo įstaigas, pradėjo grįžti, – prisiminė kalinys. – Jie buvo juodi nuo mėlynių. Grįžus iš SIZO į IK-15, beveik ketvirtadalis visų kalinių atsidūrė žemiausioje kastoje. Daugiau nei tūkstantis buvo sumušti, šimtai – išprievartauti.“

Parengta pagal „Radio Free Europe“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.