Iš EK pirmininkės lūpų – žinutė ir Lietuvai: blokas neskirs lėšų „aštriai vielai ir sienoms“ pasienyje

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį pareiškė, kad Briuselis neskirs lėšų migrantams sulaikyti skirtiems užtvarams prie bloko sienų, taip pat ir pasienyje su Baltarusija, statyti, nepaisant virtinės šalių prašymų.

Ursula von der Leyen<br> Lrytas.lt nuotr.
Ursula von der Leyen<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 22, 2021, 6:40 PM, atnaujinta Oct 22, 2021, 7:08 PM

Ji sakė per Briuselyje vykusį Europos Sąjungos viršūnių susitikimą bloko šalių lyderiams pareiškusi, jog esama seniai nusistovėjusios pozicijos, „kad nebus finansuojama aštri viela ir sienos“ pasienyje.

„Pasienio kontrolei yra skiriamas finansavimas iš Europos biudžeto. Jis susijęs ne tik su įranga, personalu ir reikalinga elektronine įranga, bet ir su vadinamąja infrastruktūra. Tačiau labai aiškiai leidau suprasti, kad esama seniai nusistovėjusio Europos Komisijos ir Europos Parlamento įsipareigojimo, kuriuo remiantis finansavimo aštriai vielai ir sienoms nebus“, – sakė U. von der Leyen, atsakydama į klausimą, ar įmanoma gauti Briuselio finansavimą užtvarams prie išorės sienų.

Lenkijoje, Lietuvoje ir Latvijoje pastaraisiais mėnesiais labai padaugėjo nelegalių migrantų, bandančių iš Baltarusijos patekti į Europos Sąjungą. ES kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie bloko sienų, nes ši esą organizuoja užsieniečių atvykimą į savo šalį, o paskui juos stumia nelegaliai kirsti ES sieną.

Lenkija ir Lietuva, stengdamosi sustabdyti migrantų srautą, pranešė ketinančios pastatyti fizines užtvaras pasienyje su Baltarusija. Latvija sakė, kad prie sienos su Baltarusija iki lapkričio vidurio įrengs laikiną vielos užtvarą.

ES lyderiai penktadienį pasmerkė Baltarusijos „hibridines atakas“ išnaudojant migraciją politiniams tikslams bei pareiškė, jog į tai bus reaguojama imantis „tolesnių ribojimo priemonių“ prieš juridinius ir fizinius asmenis.

„Europos Vadovų Taryba nepriims jokių trečiųjų šalių bandymų paversti migrantus politinių tikslų siekimo instrumentais. EVT smerkia visas hibridines atakas prie ES sienų ir reaguos atitinkamai“, – teigiama EVT penktadienį priimtose išvadose dėl migracijos.

Jas savo „Twitter“ paskyroje paskelbė EVT pirmininko Charles'io Michelio atstovas Barendas Leytsas.

„ES toliau imsis veiksmų atremiant vykstančias hibridines atakas, vykdomas Baltarusijos režimo, įskaitant tolesnes ribojimo priemones prieš fizinius ir juridinius asmenis, laikantis laipsniško požiūrio, skubiai“, – rašoma dokumente.

EVT taip pat pareiškė kviečianti komisiją siūlyti „visus reikiamus pakeitimus ES teisinei sistemai“ ir konkrečias priemones, pagrįstas reikiama finansine parama, siekiant užtikrinti „skubią ir tinkamą reakciją laikantis ES teisės ir tarptautinių įsipareigojimų, įskaitant ir pamatines teises“.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų. Tiek Briuselis, tiek Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.