Lenkijos kalnakasiai protestuoja prie ESTT dėl kasyklos uždarymo

Maždaug 2 tūkst. lenkų angliakasių penktadienį surengė triukšmingą protestą Liuksemburge, protestuodami prieš Europos Sąjungos teismo sprendimą uždaryti didžiulę anglių kasyklą Lenkijoje ir paskirti baudą šiai šaliai už sprendimo nevykdymą.

Maždaug 2 tūkst. lenkų angliakasių penktadienį surengė triukšmingą protestą Liuksemburge.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Maždaug 2 tūkst. lenkų angliakasių penktadienį surengė triukšmingą protestą Liuksemburge.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-22 14:36

Protestuotojai, apsirengę geltonomis liemenėmis su užrašu „Šalin rankas nuo Turovo“, trimitavo, mosavo baltos ir raudonos spalvų profesinės sąjungos „Solidarumas“ vėliavomis ir rėkavo priešais ES Teisingumo Teismo (ESTT) pastatą, kad jo sprendimai buvo nepagrįsti ir kelia grėsmę Lenkijos energetiniam saugumui.

Demonstrantai skandavo „Neleisime atiduoti Turovo“, paliko protesto laišką teismui ir nužygiavo protestuoti prie Čekijos ambasados dėl Prahos vaidmens teismui priimant šiuos sprendimus.

„Kasyklos uždarymas reikštų didelį energijos trūkumą ir kataklizmą Lenkijos energetikos sistemoje“, – naujienų agentūrai „The Associated Press“ sakė profesinės sąjungos „Solidarumas“ kasybos skyriaus vadovas Jaroslawas Grzesikas.

Lenkija kol kas ignoruoja ESTT sprendimą ir sako, kad Turovo kasykla bei šalia esanti jėgainė generuoja maždaug 7 proc. visos šalyje pagaminamos elektros energijos ir apšviečia milijonus namų ūkių. Varšuva taip pat pažymi, kad ji nesiskundžia dėl virtinės kitų didžiulių lignito kasyklų, veikiančių tame pačiame regione Čekijos ir Vokietijos teritorijoje.

Praėjusį mėnesį teismas skyrė Lenkijai 500 tūkst. eurų baudą už kiekvieną teismo sprendimo nevykdymo dieną.

Derybos su Čekijos vyriausybe kol kas problemos neišsprendė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.