Lenkijos premjeras: ES „įrėmė mums į galvą ginklą“

Lenkijos ministras pirmininkas pareiškė, kad Europos Sąjunga „įrėmė mums į galvą ginklą“, reikalaudama atsisakyti teismų sistemos reformų ir grasindama priešingu atveju imtis prieš šalį sankcijų.

Lenkijos vėliava.<br>123rf.com
Lenkijos vėliava.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-25 12:05

Šį kaltinimą vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis išsakė duodamas interviu britų laikraščiui „Financial Times“ (FT).

Lenkija yra įsivėlusi į rimtą priešpriešą su ES dėl virtinės prieštaringų teismų sistemos reformų. Briuselis mano, kad šios reformos kenkia demokratinėms laisvėms. Tuo metu Varšuva tikina, kad jų reikia teisėjų korupcijai pažaboti.

Pirmadienį publikuotame interviu FT lenkų premjeras ragino ES peržiūrėti savo sprendimą paprašyti Europos Teisingumo Teismo skirti kasdienes baudas Lenkijai, kol ši pradės vykdyti nurodymą sustabdyti reformas.

„Tai būtų išmintingiausias dalykas, kurį jie galėtų padaryti, nes mes nesikalbame vieni su kitais su mums į galvą įremtu ginklu“, – sakė M. Morawieckis.

Paklaustas, ar Lenkija atsakydama galėtų vetuoti ES sprendimus, premjeras sakė: „Kas nutiktų, jei Europos Komisija pradėtų trečiąjį pasaulinį karą? Jei jie pradėtų trečiąjį pasaulinį karą, mes gintume mūsų teises visais mūsų turimais ginklais.“

Lenkijos Konstitucinis Tribunolas anksčiau šį mėnesį nusprendė, kad dalis ES sutarties straipsnių nesuderinami su šalies Konstitucija.

Ši nutartis pakurstė būgštavimus, kad Lenkija gali palikti Bendriją.

Šis ginčas apkartino praėjusią savaitę Briuselyje vykusį ES viršūnių susitikimą, kurio metu M. Morawieckis sakė, kad Lenkija „pasiruošusi dialogui“, tačiau „neveiks spaudžiama šantažo.“

Keli ES lyderiai viršūnių susitikime sakė, kad Briuselis neturėtų skirti Lenkijai numatytų ir labai reikalingų 36 mlrd. eurų iš Bendrijos atsigavimo po koronaviruso pandemijos fondo, kol šis klausimas neišspręstas.

Ginčo centre yra nauja teisėjų drausminimo kolegija. Europos Teisingumo Teismas nusprendė, kad ji yra neteisėta.

Lenkija žadėjo sustabdyti šios kolegijos darbą, tačiau kol kas to nepadarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.