Po brutalaus neteisėtų migrantų bandymo – Lenkijos atsakas

Lenkijos sienos apsaugos tarnyba pirmadienį pranešė apie neteisėtų migrantų mėginimus išversti pasienyje su Baltarusija esančią spygliuotą tvorą.

Neteisėtų migrantų mėginimai išversti Lenkijos-Baltarusijos pasienyje esančią spygliuotą tvorą.<br>Lrytas.lt koliažas
Neteisėtų migrantų mėginimai išversti Lenkijos-Baltarusijos pasienyje esančią spygliuotą tvorą.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2021, 4:50 PM, atnaujinta Oct 25, 2021, 5:00 PM

Sukilusių migrantų bandymai jėga prasibrauti į Lenkijos teritoriją buvo vykdomi sekmadienio vakarą netoli Usnažo Gurnai gyvenvietės.

Anot Lenkijos sienos apsaugos tarnybos, tvorą šturmavo maždaug 60 žmonių. Į Lenkijos pasieniečius bei jiems talkinančius karius migrantai mėtė akmenis ir medinius pagalius, o spygliuotą tvorą vertė didžiuliais rąstais.

Du Lenkijos kariai dėl patirtų sužalojimų atsidūrė ligoninėje, dar keli pasieniečiai patyrė lengvas traumas.

Pareigūnai taip pat pastebėjo, kad Baltarusijos pusėje susitelkę svetimšaliai turėjo pavojingų įrankių – kai kurie buvo apsiginklavę kirviais ir peiliais.

Prieš migrantus, pasikesinusius į sienos apsaugą, buvo panaudotos tiesioginės prievartos priemonės, įskaitant dujas. 16 neteisėtų migrantų, jėga patekusių į Lenkijos teritoriją buvo grąžinti prie sienos su Baltarusija linijos.

Lenkijos sienos apsaugos tarnybos paskelbtame vaizdo įraše matoma, kad prie migrantų išpuolio prisidėjo civiliais rūbais vilkintys baltarusiai. Pastarųjų tapatybės nežinomos.

Lenkija didins karių skaičių Baltarusijos pasienyje

Atsakydama į savaitgalio išpuolius ir išaugusį neteisėtai sieną kertančių migrantų skaičių Lenkija ketina padidinti savo karių skaičių pasienyje su Baltarusija iki 10-ties tūkstančių.

Ateityje pasienio apsaugai bus pasitelkta dar 2,5 tūkt. kareivių, pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ rašė gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas.

Lenkijos vyriausybė kaltina Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką žmones iš krizių regionų organizuotai gabenant prie ES išorės sienos. A. Lukašenka gegužės pabaigoje paskelbė, kad Minskas nebetrukdys migrantams keliauti toliau į ES. Manoma, kad tai reakcija į sugriežtintas Vakarų sankcijas.

Lenkija palei sieną su Baltarusija laikinai įrengė spygliuotos vielos užtvarą, tačiau netolimoje ateityje planuoja statyti nuolatinę 353 mln. eur. kainuosiančią tvorą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.