Auditoriai nustatė, kad pernai buvo netinkamai išleisti beveik 4 mlrd. eurų iš ES biudžeto

2020 biudžetiniais metais Europos Sąjungoje buvo netinkamai išleisti beveik 4 mlrd. eurų, rodo antradienį paskelbtas Europos Audito Rūmų (EAR) vertinimas.

Auditoriai nustatė, kad pernai buvo netinkamai išleisti beveik 4 mlrd. eurų iš ES biudžeto.<br>123rf.com nuotr.
Auditoriai nustatė, kad pernai buvo netinkamai išleisti beveik 4 mlrd. eurų iš ES biudžeto.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2021, 12:24 PM

EAR atlieka auditą, ar ES biudžetas buvo panaudotas laikantis bloko taisyklių. Netinkamai panaudotos lėšos gali atsirasti dėl apskaitos klaidų arba kai lėšos skiriamos ne tam, kam buvo numatytos. Retais atvejais – ir dėl sukčiavimo.

Auditoriai pažymėjo, kad netinkamai panaudotos lėšos sudarė 2,7 proc. visų audito metu nagrinėtų 147,8 mlrd. eurų išlaidų, t. y. iš esmės tiek pat, kiek ir pastaraisiais metais.

Ataskaitoje nurodyta, kad dauguma audituotų atvejų buvo susiję su klaidomis viešųjų pirkimų procese, o ne su sukčiavimu.

„Mūsų auditoriai dažniausiai nustatė tokias klaidas: netinkamos finansuoti išlaidų paraiškos, netinkami projektai, veiklos ar paramos gavėjai, klaidos viešuosiuose pirkimuose ir valstybės paramos srityje, taip pat pagrindžiančių dokumentų trūkumas“, – pažymima ataskaitoje.

ES kovos su sukčiavimu agentūrai OLAF pranešta apie šešis atvejus, o metais anksčiau tokių atvejų buvo devyni.

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad vykdant 1,8 mlrd. eurų vertės COVID-19 ekonomikos gaivinimo programą laukia sunkumai.

„Per ateinančius septynerius metus ES išleis gerokai daugiau lėšų nei per ankstesnį programinį laikotarpį“, – rašoma ataskaitoje.

„27 valstybės narės susitarė dėl COVID-19 ekonomikos gaivinimo programos, kuri bus finansuojama skolinantis rinkose. Šis sprendimas žymi didelį pokytį ES finansų srityje. Tai reiškia, kad bus svarbu veiksmingai tikrinti, kaip leidžiami ES pinigai“, – perspėjo auditoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.