Darbuotojo rasistiniai ir homofobiški pasisakymai įstūmė M. Zuckerbergą į bėdą

„Facebook“ generalinis direktorius Markas Zuckerbergas ir jo žmona Priscilla Chan paduoti į teismą dviejų buvusių namų ūkio darbuotojų. Priežastis – rasistinio ir homofobinio pobūdžio buvusio šeimos apsaugininko pasisakymai.

Markas Zuckerbergas.<br>Imago / Scanpix nuotr.
Markas Zuckerbergas.<br>Imago / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 5:29 PM, atnaujinta Oct 27, 2021, 5:30 PM

„Business Insider“ rašo, kad ieškinį padavė M.Zuckerbergo buvusi apsaugos darbuotoja juodaodė Mia King ir anksčiau namų ūkiu besirūpinęs negalią turintis bei homoseksualus vyras Johnas Doe. Jie abu tvirtino susilaukę patyčių iš milijardierių poros apsaugos viršininko Liamo Bootho.

Šis dvigubas ieškinys buvo paduotas San Franciske. M.King tvirtina, kad L.Boothas dažnai vadindavo ją „gatvine“ ir apgailestaudavo, kad tamsiaodė Meghan Markle, ištekėjusi už Princo Harry, „suteršė karališkąją kraujo liniją.“

J.Doe apkaltino L.Boothą nuolatiniais komentarais apie jo homoseksualumą ir 2018 suši restorane pliaukštelėjo jam per tarpkojį.

Byloje patvirtinama, kad kiti darbuotojai matė dar vieną sceną, kaip L.Boothas čiupo už J.Doe užpakalio M.Zuckerbergo name Montanoje tais pačiais metais ir „vaizdavo sekso sceną“ prieš jį.

L.Booth, buvęs žvalgybininkas, išėjo iš darbo M.Zuckerbergo aplinkoje dar 2019 metais kilus nepasitenkinimui jo elgesiu.

Visgi, M.Zuckerbergas ir jo žmona P.Chan neigė šiuos pareiškimus. Jų asmeninis atstovas Benas LaBoltas padarė pranešimą, kuriame tvirtino, kad kompanijos viduje darytas tyrimas neatskleidė jokių pažeidimų.

„Kaip jau buvo sakyta, šie kaltinimai anonimiškai buvo perduoti žiniasklaidai prieš du metus. Mūsų šeimos biuras vadovaujasi griežtu elgesio kodeksu, reikalaujančiu kiekvieną mūsų komandos narį elgtis tinkamai. Mes tikimės, kad visi darbuotojai vadovaujasi elgesio kodeksu“, – kalbėjo B.LaBoltas.

L.Bootho poelgiai į dienos šviesą buvo ištraukti 2019 metais, kai buvę darbuotojai smulkiai papasakojo apie jo šokiruojantį elgesį.

Vienas buvęs apsaugos darbuotojas pasakojo, kad L.Boothas jam aiškino, jog judėjimas „Black Lives Matter“ (liet. Juodaodžių gyvybės svarbios) yra „teroristinė organizacija“. Be to, jis vadino M.King „gatvine kale“, „miesto žiurke“ bei įvairiais necenzūriniais žodžiais.

Kita moteriškos lyties apsauginė tvirtino, kad L.Boothas sakė, jog „pavargo nuo visos juodaodžių teisių gynimo nesąmonės“ ir dažnai afroamerikiečius vadino „negrais“.

Be to, apsauginė prisimena, kad L.Booth tyčiojosi iš pačios P.Chan, kuri yra azijietė. Jis vadino ją prasta vairuotoja ir ištempdavo savo akis, kad jos atrodytų siauros.

Ieškinyje Johnas Doe teigia, kad jis rašė elektroninius laiškus patiems M.Zuckerbergui ir P.Chan ir pranešė apie problemą dar 2019-aisiais, bet nesusilaukė atsako.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.