Popiežius lankysis Kanadoje, kur kilo skandalas dėl čiabuvių mokyklų

Popiežius Pranciškus lankysis Kanadoje, katalikų Bažnyčiai siekiant atkurti ryšius su čiabuvių bendruomene po siaubingo prievartos skandalo Bažnyčios valdomose internatinėse mokyklose, trečiadienį pranešė Vatikanas.

Popiežius Pranciškus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Popiežius Pranciškus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 5:52 PM, atnaujinta Oct 27, 2021, 5:59 PM

„Kanados katalikų vyskupų konferencija pakvietė Šventąjį Tėvą atlikti apaštališkąją kelionę į Kanadą, taip pat atsižvelgiant į ilgalaikį ganytojišką susitaikymo su čiabuvių tautomis procesą, – sakoma pranešime. – Jo Šventenybė pareiškė norą apsilankyti šalyje, o data bus nustatyta vėliau“.

Kanados katalikų bažnyčia rugsėjį „nedviprasmiškai“ atsiprašė čiabuvių dėl šimtmetį trukusio smurto ir prievartos Bažnyčios valdomose internatinėse mokyklose, kurias vyriausybė įsteigė vykdydama asimiliacijos politiką.

Atsiprašymas įvyko po to, kai trijose vietovėse, kur čiabuvių vaikai buvo verčiami lankyti mokyklas, buvo aptikta daugiau kaip 1 200 nepažymėtų kapų.

Daugiau kapų vis dar ieškoma.

Popiežius Pranciškus išreiškė savo „skausmą“ dėl šio skandalo, tačiau kol kas neatsiprašė, ko vis dar reikalauja čiabuvių lyderiai.

Apie 150 tūkst. indėnų, metisų ir inuitų vaikų nuo 19 amžiaus pabaigos iki 20 amžiaus dešimtojo dešimtmečio buvo verčiami mokytis ir gyventi 139 internatinėse mokyklose visoje Kanadoje, kur praleisdavo ištisus mėnesius ar metus atskirti nuo savo šeimų.

Daug jų patyrė fizinę ir seksualinę prievartą iš mokyklų vadovų ir mokytojų, manoma, kad tūkstančiai mirė nuo ligų, prastos mitybos ar nepriežiūros.

Šiandien, kai toliau ieškoma naujų kapaviečių, šios patirtys kaltinamos dėl didelio skurdo, alkoholizmo ir smurto šeimose, taip pat didelio savižudybių skaičiaus čiabuvių bendruomenėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.