Tbilisyje tūkstančiai žmonių dalyvavo valdančiosios partijos palaikymo mitinge

Gruzijoje dešimtys tūkstančių žmonių susirinko palaikyti valdančiosios partijos prieš vietos rinkimus, pagrindiniam opozicijos lyderiui Michailui Saakašviliui tęsiant bado streiką kalėjime.

Tbilisyje tūkstančiai žmonių dalyvavo valdančiosios partijos palaikymo mitinge.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tbilisyje tūkstančiai žmonių dalyvavo valdančiosios partijos palaikymo mitinge.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2021, 11:02 PM

Sekmadienį vyksiančiame antrajame rinkimų ture dėl didžiųjų miestų merų postų varžysis valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ ir pagrindinės opozicinės jėgos – Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) – kandidatai.

Trečiadienio vakarą Tbilisio Laisvės aikštėje vykusioje valdančiosios partijos palaikymo akcijoje dalyvavo maždaug 60 tūkst. žmonių.

Daug jų autobusais buvo suvežta iš visos šalies.

Nepriklausoma televizija „Pirveli TV“ trečiadienį pranešė, kad valstybinio sektoriaus darbuotojai buvo verčiami dalyvauti demonstracijoje Tbilisyje. Kaip teigiama, vengiantiems prisidėti grasinta atleidimu iš darbo.

Kreipdamasis į susirinkusiųjų minią ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis paragino šalies žmones per rinkimus palaikyti „Sakartvelo svajonę“, o VNJ pavadino „antivalstybine ir antinacionaline jėga“.

M. Saakašvilio VNJ vėliau trečiadienį turėtų surengti savo rinkiminį mitingą vakariniame Zugdidžio mieste.

M. Saakašvilis, 2004–2013 metais dirbęs prezidento poste, slapta sugrįžo į Gruziją iš Ukrainos prieš spalio 2-ąją vykusius vietos valdžios rinkimus, bet netrukus buvo suimtas ir įkalintas Rustavio miesto kalėjime. Tai paskatino dešimtis tūkstančių žmonių susirinkti Tbilisyje ir reikalauti jo paleidimo.

Eksprezidentas jau beveik keturias savaites badauja kalėjime. Taip jis protestuoja prieš, jo teigimu, jo persekiojimą dėl politinių motyvų. 

Gydytojai reiškia nerimą dėl galimos badavimo nepataisomos žalos jo sveikatai.

M. Saakašvilio suėmimas pagilino užsitęsusią politinę krizę šalyje, kur opozicinės partijos viešai pasmerkė masišką balsų klastojimą per praėjusių metų parlamento rinkimus, kuriuos nedidele persvara laimėjo valdančioji „Sakartvelo svajonė“.

Spalio 2 dienos vietos valdžios rinkimuose „Sakartvelo svajonė“ surinko beveik 46,7 proc. rinkėjų balsų, o visos opozicinės partijos – 53,3 procento. M. Saakašvilio VNJ laimėjo keliuose dideliuose miestuose.

Visuose didžiuosiuose miestuose, įskaitant sostinę Tbilisį, spalio 30 dieną rengiamame antrame rinkimų rate dėl mero posto varžysis „Sakartvelo svajonės“ ir VNJ kandidatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.