Rusai rengia puotą maro metu: išgirdę apie ne darbo savaitę suskubo užsakinėti skrydžių bilietų

Rusijoje prasideda visuotinės atostogos, kurių tikslas – pažaboti koronaviruso pandemijos plitimą. Bet rezultatas gali būti priešingas: gyventojai nelinkę laikytis apribojimų ir ilsėsis aktyviai.

Išgirdę apie ne darbo savaitę rusai suskubo užsakinėti skrydžių bilietų.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Išgirdę apie ne darbo savaitę rusai suskubo užsakinėti skrydžių bilietų.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Maskva

2021-10-28 15:47

Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu mokamų atostogų savaitė skelbiama nuo spalio 30 d. iki lapkričio 7 d., tačiau kai kuriuose regionuose poilsis jau prasidėjo nuo spalio 23-iosios.

Valdžia tvirtina, kad taip siekiama sumažinti gyventojų migraciją ir augančią susirgimų koronavirusu kreivę.

Tačiau jeigu žmonės laisvalaikiu švęs, kaip įpratę, pandemija gali dar labiau įsismarkauti.

Idėją paskelbti masinį savaitės karantiną, pavadintą mokamomis atostogomis, iškėlė vicepremjerė Tatjana Golikova, vadovaujanti kovos su koronavirusu centriniam štabui. Bet šalies prezidentas V.Putinas paragino savivaldą imtis iniciatyvos ir ne darbo dienas skelbti anksčiau.

Padėtis iš tiesų katastrofiška: per parą registruojama per 35 tūkst. koronaviruso atvejų, miršta daugiau nei po tūkstantį žmonių. Amūro ir Orlovo sričių ligoninėse neliko laisvų vietų, dar 27 regionuose jos užpildytos 90 procentų.

O paskiepyta vos 45 proc. suaugusiųjų, arba 32 proc. visų gyventojų (vos 82-oji vieta pasaulyje).

V.Putinas netgi skundėsi savo aplinkos požiūriu į pandemiją.

„Žvelgiu į artimuosius, draugus, ir kartais darosi keista. Klausiu savo bičiulių, mokslo draugų – ar pasiskiepiję? Atsako, kad dar ne. Neva palauks, kol aš pasiskiepysiu. Aš jau tai padariau, tad teiraujuosi, kada jie paseks mano pavyzdžiu. Kažkodėl atsako teks laukti toliau“, – stebėjosi šalies vadovas.

Tiesa, V.Putinas iki šiol pasisako prieš prievartinį skiepijimą, nors gydytojai įsitikinę, kad tai būtų veiksminga priemonė.

O karantinas, tegu ir trumpas, turėtų būti griežtokas.

Antai Maskvoje nuo šiandienos, spalio 28-osios, sustabdyta ne maisto parduotuvių veikla, restoranai ar kavinės patiekalus gali parduoti tik išsinešti, atšaukti bet kokie masiniai renginiai.

Tačiau netgi pensininkų nuolatiniai transporto bilietai nėra blokuojami, nors ankstesnių karantinų metu ši priemonė buvo taikoma, kad žmonės liktų namuose.

Ar tokie veiksmai pasiteisins, abejojama. Net buvęs vyriausiasis veterinarijos gydytojas Genadijus Oniščenka mano, kad išgelbėti situaciją gali tik orai.

„Jeigu jie bus šalti, greičiausiai liksime namie. Tačiau jeigu švies saulė, susirgimų skaičius smarkiai išaugs“, – įspėjo jis.

Be to, daugelis žmonių ketina padoriai pailsėti per šią savaitę: analitikos centro tutu.ru duomenimis, paskelbus visuotinį karantiną pusantro karto išaugo skrydžių šalies viduje paklausa. Populiariausios kryptys – Maskva ir Sankt Peterburgas, taip pat Kaliningradas, Sočis ir kažkodėl Irkutskas.

Valdžia ragino žmones vengti kelionių, tačiau jie neišgirdo.

„Gyventojai tai suvokė kaip papildomas atostogas, užsisako bilietus, ketina kažkur skristi. Ne tam vyriausybė paskelbė ne darbo dienas“, – skundėsi Federacijos Tarybos vadovė Valentina Matvijenko.

Užtat Sočio valdžia su džiaugsmu paskelbė, kad pirmąją lapkričio savaitę čia laukiama apie 120 tūkstančių turistų, viešbučių užimtumas jau viršijo 75 proc., o kai kur – ir 90 proc.

Beje, maždaug trečdaliu padidėjo ir kelionių į užsienį paklausa. Populiariausi, kaip visuomet, Turkijos ir Egipto kurortai, tačiau nemažai rusų nusiteikę aplankyti Vidurinės Azijos šalis, Moldovą, Kazachstaną ir Kiprą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.