Lenkijos Seime – aistros: dėl siūlymo uždrausti LGBT eitynes kai kurie išėjo iš salės

Nors Lenkijos sostinėje jau daugiau kaip dvidešimt metų kiekvieną pavasarį vyksta LGBT eitynės, jų priešininkai panoro įstatymiškai tai uždrausti.

 Protestas prieš naują LGBT eitynes draudžiantį įstatymą Varšuvoje.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Protestas prieš naują LGBT eitynes draudžiantį įstatymą Varšuvoje.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Oct 30, 2021, 7:10 PM, atnaujinta Nov 7, 2021, 3:19 PM

Ketvirtadienį Seime vyko Katalikiškos organizacijos Gyvenimas ir šeima (GiŠ) inicijuoto įstatymo projekto svarstymas, sukėlęs audringus ginčus.

GiŠ bažnyčiose ir miestų aikštėse surinko šimtą tūkstančių gyventojų parašų ir Seimas privalėjo pateiktą visuomeninį įstatymo projektą svarstyti.

Įstatymą pristatęs GiŠ vicepirmininkas Krzystofas Kasprzakas pareiškė, jog LGBT siekia perimti valdžią Lenkijoje taip, kaip Vokietijoje prieš karą valdžią perėmė naciai.

Protestuodami prieš tokius žodžius dalis kairiųjų seimo narių išėjo iš salės, dalis demonstratyviai atsuko kalbančiajam nugarą, o dalis ėmė šaukdami ir trypdami kojomis trukdyti kalbėtojui.

„Šis sulyginamas yra labai taiklus, nes žymi nacistų vadų dalis buvo homoseksualai“, – pareiškė K.Kasprzakas. Anot pranešėjo, LGBT „siekia įvesti terorą“, o tai esą akivaizdu tiek Vakaruose, tiek Lenkijoje.

„LGBT ideologijos propaganda savo esme yra totalitarizmo propaganda, tas pats, kas komunizmo ar fašizmo propaganda“, – kaltino K.Kasprzakas.

Anot K.Kasprzako, tikrieji ilgalaikiai LGBT lobistų tikslai yra „santuokos ir šeimos bei natūralios visuomeninės santvarkos sunaikinimas“.

LGBT atstovai siekia įsivaikinti vaikus tam, kad „galėtų juos tvirkinti ir prievartauti“, o pagrindinė propagandos priemonė yra paradai, todėl juos būtina uždrausti.

Pateiktame įstatymo projekte siūloma ne tik uždrausti LGBT paradus, bet ir uždrausti ideologiją, neigiančią, jog santuoka apjungia tik vyrą ir moterį, ir kad vaikus įsivaikinti gali tik tokios tradicinės poros.

Įstatymu siekiama uždrausti ir nepilnamečių seksualinio gyvenimo skatinimą, ką esą propaguoja LGBT.

„Noriu pareikšti, kad išklausėme patį šlykščiausią pasisakymą šios kadencijos Seime“, – pareiškė Seimo vicepirmininkas, vienas iš Kairiųjų partijos lyderių Vlodzimierzas Czarasty.

Asmeniškai protestuodamas politikas išsitraukė nedidelę vaivorykštės vėliavėlę ir pasidėjo ant prezidiumo stalo.

Kita kairiųjų atstovė Maria Zukovska pareiškė, jog įstatyminio projekto autoriai „spjovė milijonams žmonių Lenkijoje į veidą“.

Didžiausios opozicinės partijos, Piliečių platformos partijos (PPP) atstovė Monika Rosa pareiškė, jog po LGBT prilyginimo fašistams K.Kasprzako pasisakymu „privalo užsiimti prokuratūra“.

Politikė pareiškė, kad „mes esame už visų piliečių lygybę ir saugumą, giname vaikus, kuriuos augina tos pačios lyties poros, o jei ieškote pedofilų, tai užsiimkite kunigais“.

Kita PPP atstovė Magdalena Filiks pareiškė, jog svarstomas įstatymo projektas yra diskriminacinis, prievartinis, ir priminė, jog Vokietijos nacistų įvesti panašūs suvaržymai tapo pretekstu eliminuoti žydus, homoseksualus, romus ir kitaip mąstančius.

„Gera šeima yra ta, kurioje vyrauja meilė nepriklausomai nuo seksualinės orientacijos. Lenkijos šeimoms graso ne LGBT, bet prievarta ir alkoholizmas, o jūs, prisidengdami Kristaus vardu, siekiate suskaidyti šalį“, – pareiškė partijai „Lenkija 2050“ atstovaujanti Joana Mucha.

Įstatymo projektą negailestingai sukritikavo ir įtakingas katalikiškos žiniasklaidos redaktorius Tomaszas Terlikowskis.

Pastarasis pareiškė, jog uždraudus LGBT paradus, tektų uždrausti ir dešiniųjų radikalų eisenas, tačiau akivaizdu, kad demokratinėje valstybėje to negalima daryti.

Anot T.Terlikovskio, įstatymo projektą reikia kuo skubiau atmesti, nes jis kelia nereikalingas aistras ir skaido visuomenę, nors akivaizdu, kad nebus priimtas.

Dauguma apžvalgininkų pritaria, kad įstatymo projektas bus atmestas. Kai kurie politologai visgi spėja, jog, siekiant įsiteikti Bažnyčiai, valdantieji projektą gali nusiųsti aptarti Seimo komisijoms, nors po to jis vis vien nebus priimtas.

GiŠ rinko parašus, kad būtų priimti įstatymai, draudžiantys ne tik LGBT paradus, bet ir abortus.

GiŠ lyderė 39 metų Kaja Godek tapo savotišku kovos su LGBT bei už visišką abortų uždraudimą sinonimu.

LGBT atstovai ne kartą šią moterį padavė į teismą dėl juodinimo, ši savo ruožtu teismui skundžia LGBT atstovų pasisakymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?