Prieš COP 26 Glazgą užplūdo protestuotojai, atvyko ir G. Thunberg

Šimtai aktyvistų Škotijos mieste Glazge šeštadienį, Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijos COP26 atidarymo išvakarėse, paragino pasaulio lyderius imtis veiksmų kovai su klimato kaita.

Klimato aktyvistų performansas Glazge prieš mieste prasidedant COP 26 klimatos konferencijai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Klimato aktyvistų performansas Glazge prieš mieste prasidedant COP 26 klimatos konferencijai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2021, 12:42 PM

Prie protestuotojų, surengusių iki šiol didžiausius protestus, prisijungė ir garsioji švedų aktyvistė Greta Thunberg, atvykusi traukiniu iš Londono. Ją pasitiko ir į miestą palydėjo didelės policijos pajėgos.

„Pagaliau esu Glazge COP26 konferencijai! Ir dėkoju už labai šiltą priėmimą“, – tviteryje parašė aštuoniolikmetė aktyvistė, kuri prieš tai Londone dalyvavo nedideliame proteste prieš pasaulinius bankus, kurie buvo kaltinami planetos destabilizavimu ir rizikos daugelio žmonių gyvenimui kėlimu.

Į Glazgą atvyko protestuotojų iš viso pasaulio. Organizatoriai prognozuoja, kad didelėje demonstracijoje ateinantį penktadienį dalyvaus iki 100 tūkst. žmonių. Kai kurie aktyvistai ilgą atstumą ėjo pėsčiomis, kad atvyktų į Jungtinių Tautų konferencija, vyksiančią iki lapkričio 12 dienos.

Anksčiau demonstrantai žygiavo didžiausio Škotijos miesto centru ir nešė plakatus, kuriuose buvo parašyta „Veiksmais, ne žodžiais“ ir „Gana naudoti iškastinį kurą“. Juos vedė „Extinction Rebellion“ nariai. Ši grupė savo protestų taktika, kurią ketina panaudoti ir Glazge, anksčiau yra sutrikdžiusi gyvenimą daugelyje pasaulio miestų.

„Mes laukiame ambicingesnių priemonių, kad mūsų politiniai lyderiai suvoktų situacijos skubumą, – agentūrai AFP sakė pensininkas iš Belgijos Dirkas van Esbroeckas. – Nes mūsų vaikams ir mūsų anūkams yra grėsmė gyventi gerokai sudėtingesniame pasaulyje, kuris kentės nuo rimtų klimato sutrikimų.“

Jis kartu su dar maždaug dvidešimčia narių, priklausančių vadinamajai grupei „seneliai už klimatą“, iš Belgijos traukiniu atvyko į Edinburgą, o vėliau 75 km nuėjo pėsčiomis į Glazgą.

„Nuo pareiškimų iki veiksmų dar turime nueiti ilgą kelią“, – sakė 68 metų vyras, turintis penkis vaikus ir 12 anūkų.

Viršūnių susitikime Glazge, kuris yra laikomas itin svarbiu kovai su klimato kaita, dalyvaus daugiau nei šimtas lyderių, įskaitant ir JAV prezidentą Joe Bideną.

„Tiesiog norime konkrečių priemonių, – sakė iš Ispanijos atvykusi 31 metų vertėja Becky Stockes. – Tai yra paskutinė galimybė.“

Devyniolikmetis Maciejus Walczukas pažymėjo, kad nepaisant anksčiau surengtų 25 COP pobūdžio konferencijų, „klimato situacija išlieka blogesnė nei bet kada“.

„Norime kitokios COP konferencijos ... ir konkrečių sprendimų jau dabar nukentėjusiems žmonėms“, – sakė jis.

Skelbiama, kad viešąją tvarką Glazge užtikrins apie 10 tūkst. policijos pareigūnų iš visos Jungtinės Karalystės. Tai jau vadinama didžiausia policijos operacija Škotijos istorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.