Iranas: kalbant apie branduolinį ginčą, JAV tikriausiai serga Alzheimerio liga

Jungtinės Valstijos tikriausiai serga „Alzheimerio liga“, nes, regis, pamiršo, kas yra kaltas dėl dabartinės Irano branduolinių derybų aklavietės, pirmadienį pareiškė Irano užsienio reikalų ministerija.

Jungtinės Valstijos tikriausiai serga „Alzheimerio liga“, nes, regis, pamiršo, kas yra kaltas dėl dabartinės Irano branduolinių derybų aklavietės.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Jungtinės Valstijos tikriausiai serga „Alzheimerio liga“, nes, regis, pamiršo, kas yra kaltas dėl dabartinės Irano branduolinių derybų aklavietės.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2021, 12:36 PM

„Iš Vienos susitarimo pasitraukė ne Iranas, o JAV. Amerikiečiai, regis, tai pamiršo ir tikriausiai kenčia nuo Alzheimerio ligos“, – teigė ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh. Anot jo, užuot grasinusios Teheranui, Jungtinės Valstijos pirmiau turėtų grįžti į branduolinį susitarimą ir atšaukti gniuždančias ekonomines sankcijas.

Šį savaitgalį Romoje vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimo metu JAV kartu su Prancūzija, Jungtine Karalyste ir Vokietija mėgino padidinti Iranui daromą spaudimą. Šių keturių šalių lyderiai pareiškė, kad „pavojingos eskalacijos“ padėtų išvengti Irano sprendimas grįžti prie derybų stalo.

Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amirabdollahianas pirmadienį vietos žiniasklaidai teigė, kad „nėra poreikio tiek daug kalbėti“, ir pareikalavo JAV prezidento Joe Bideno pasirašyti vykdomąjį įsaką, kuris grąžintų Vašingtoną į pradinį susitarimą.

2015 m. Vienos susitarimo tikslas – neleisti Iranui pasigaminti branduolinio ginklo, mainais į lengvesnes sankcijas šaliai. Tačiau 2018 m. susitarimas liko kyboti ant plauko, kai iš jo vienašališkai pasitraukė tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir atnaujino sankcijų taikymą.

Teheranas nuo tada nepaiso savo susitarimo įsipareigojimų.

Balandį prasidėjo derybos susitarimui atgaivinti, tačiau jos įstrigusios nuo tada, kai naujuoju Irano prezidentu tapo Ebrahimas Raisi. Iranas neseniai nurodė, kad šį mėnesį galėtų prasidėti naujas derybų ratas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.