JT žmogaus teisių komisarė smerkia konflikto Tigrėjuje „ypatingą brutalumą“

Jungtinių Tautų vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet trečiadienį pasmerkė „ypatingą brutalumą“, kuriuo pasižymi konfliktas Etiopijos Tigrėjaus regione.

M. Bachelet pabrėžė, kad būtina patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už ištisą virtinę žmogaus teisių pažeidimų šalyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
M. Bachelet pabrėžė, kad būtina patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už ištisą virtinę žmogaus teisių pažeidimų šalyje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2021, 12:02 PM

Šį pareiškimą ji paskelbė JT ir Etiopijos žmogaus teisių ombudsmenams pristačius bendrą ataskaitą, kurioje įspėjama, kad visos Tigrėjaus konflikto šalys galėjo įvykdyti „nusikaltimų žmoniškumui“.

M. Bachelet pabrėžė, kad būtina patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už ištisą virtinę žmogaus teisių pažeidimų šalyje.

„Tigrėjaus konfliktas pasižymi ypatingu brutalumu“, – pabrėžė komisarė.

„Mūsų užfiksuotų pažeidimų ir piktnaudžiavimo atvejų sunkumas rodo būtinybę patraukti atsakomybėn kaltininkus iš visų [konflikto] šalių“, – pridūrė ji.

Komisarė tai pareiškė jos biurui ir Etiopijos žmogaus teisių komisijai (EHRC) atliktus bendrą tyrimą dėl visų konflikto šalių įvykdytų pažeidimų nuo karo Tigrėjuje pradžios prieš metus.

Praėjusių metų lapkričio 3 dieną Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas pasiuntė karius į šiauriausią šalies regioną, siekdamas išardyti ir nuginkluoti Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo frontą (TPLF), kurį kaltino išpuoliais prieš federalinės kariuomenės stovyklas.

Abiy Ahmedas, 2019 metų Nobelio taikos premijos laureatas, žadėjo greitą pergalę, tačiau birželio pabaigoje sukilėliai persigrupavo ir vėl užėmė didžiąją dalį Tigrėjaus teritorijos.

Minėta JT ataskaita pristatyta kitą dieną po to, kai Etiopijos vyriausybė paskelbė visoje šalyje nepaprastąją padėtį ir nurodė Adis Abebos gyventojams ruoštis ginti savo gyvenamuosius rajonus, būgštaujant, kad Tigrėjaus sukilėliai gali pulti sostinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.