Europos Parlamento delegacija susitiko su Taivano prezidente

Europos Parlamento delegacijos, atvykusios pirmojo oficialaus vizito į Taivaną, vadovas ketvirtadienį pareiškė, kad Europos Sąjungai „atėjo laikas“ stiprinti bendradarbiavimą su šia demokratiškai valdoma sala, į kurią pretenzijas reiškia Kinija.

Antrąją vizito dieną 13 europarlamentarų, tarp kurių yra du Lietuvos atstovai – Andrius Kubilius ir Petras Auštrevičius, susitiko su Taivano prezidente Tsai Ing-wen.<br>AP/Scanpix nuotr.
Antrąją vizito dieną 13 europarlamentarų, tarp kurių yra du Lietuvos atstovai – Andrius Kubilius ir Petras Auštrevičius, susitiko su Taivano prezidente Tsai Ing-wen.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2021, 11:57 AM

Antrąją vizito dieną 13 europarlamentarų, tarp kurių yra du Lietuvos atstovai – Andrius Kubilius ir Petras Auštrevičius, susitiko su Taivano prezidente Tsai Ing-wen.

Dauguma EP delegacijos narių priklauso specialiam komitetui, skirtam aptarti klausimus, susijusius su užsienio šalių kišimusi į demokratinius procesus Europos Sąjungoje, įskaitant dezinformaciją.

„Atvykome čia su labai paprasta ir aiškia žinia: jūs nesate vieni, – sakė EP komiteto pirmininkas prancūzas Raphaelis Glucksmannas. – Europa yra su jumis, šalia jūsų; ji gins laisvę, teisės viršenybę ir žmogaus orumą.“

Priimdama delegaciją Tsai Ing-wen pavadino šį vizitą „labai reikšmingu“ įvykiu. Pasak prezidentės, Taibėjus yra pasirengęs dalintis savo patirtimi kovojant su dezinformacija ir nori suburti „demokratinį aljansą“ kovai su ja.

Praėjusį mėnesį Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, raginančią „stiprinti ES ir Taivano politinius santykius“. Šio teisiškai neįpareigojančio dokumento autoriai siūlo Bendrijos atstovybę Taibėjuje pervadinti „Europos Sąjungos biuru Taivane“, taip pat sudaryti dvišalį investicijų susitarimą su sala.

Vizitas surengtas tvyrant didelei įtampai tarp Taivano ir Kinijos. Pekinas autonominį Taivaną, į kurį nacionalistai pabėgo 1949 metais pralaimėję pilietinį karą komunistams, laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą žadėjo kada nors jį susigrąžinti, prireikus – karine jėga.

Pastaruoju metu Kinija vis garsiau žvangina ginklais aplink Taivaną: kinų naikintuvai ir bombonešiai, galintys gabenti branduolinį ginklą, nuolat pažeidinėja salos oro gynybos zoną.

Kinijos atstovybė Briuselyje anksčiau perspėjo, kad europarlamentarų vizitas Taivane „kirsis su esminiais Kinijos interesais ir pakenks Kinijos ir ES santykių sveikam vystymuisi“.

Pekinas ypač kritiškai vertina ir Vilniaus bei Taibėjaus gilėjančius ryšius. Lietuvos sprendimas leisti Taivano atstovybei Lietuvoje veikti taivaniečių vardu užrūstino Kiniją, protestuojančią dėl bet kokių Taivano mėginimų veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kilus diplomatiniam konfliktui, Kinija vasarą atšaukė savo ambasadorių Lietuvai ir nurodė šaliai padaryti tą patį. Šalies ambasadorė Kinijoje Diana Mickevičienė į Vilnių grįžo rugsėjo pradžioje.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip nepriklausomos valstybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.