Danija sulaikė Rusijos laivą dėl teisinio ginčo Kanadoje

Danijos tarnybos penktadienį pranešė, kad šalyje sulaikytas Rusijos mokslo tyrimų laivas yra areštuotas dėl vieno teisinio ginčo Kanadoje.

Laivas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laivas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-05 20:33

Joringo miesto apygardos teismo teisėja naujienų agentūrai AFP sakė pirmadienį nurodžiusi areštuoti šį laivą, kad jis būtų laikomas kaip užstatas dėl bylos, iškeltos vienos Kanados kelionių agentūros.

Rusijos ambasada Danijoje trečiadienį patvirtino, kad valstybei priklausantis mokslo tyrimų laivas „Akademik Ioffe“ yra areštuotas. Atstovybė nurodė, kad šis sprendimas buvo priimtas kaip „laikina priemonė dėl trečiosios šalies pretenzijų“.

Bendrovė „One Ocean Expeditions“, anksčiau išsinuomojusi „Akademik Ioffe“ per vieną Kipre įsikūrusią bendrovę kruiziniams reisams, kaltino laivo įgulą dėl vieno nelaimingo atsitikimo, 2018 metais įvykusio prie Kanados šiaurinių krantų.

Kaip rodo teismo dokumentai, su kuriais susipažino AFP, kelionių agentūra reikalauja priteisti jai 39,6 mln. Danijos kronų (5,3 mln. eurų) kompensaciją iš laivo savininko – Rusijoje veikiančio Širšovo okeanologijos instituto – už žalą, susijusią su tuo incidentu.

„Tai ieškinys prieš nepriklausomą institutą, pavadų Rusijos valstybei, todėl galimybės vykdyti teismo sprendimą yra labai ribotos, jeigu laivas nebus laikomas kaip užstatas“, – sakoma Danijos teismo paaiškinime, kodėl „Akademik Ioffe“ buvo sulaikytas.

Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad nors laivas yra valstybės nuosavybė, „valstybės neliečiamumo taisyklės [šiuo atveju] netaikytinos“, mat ginčas su Kanados bendrove yra griežtai komercinis.

Rusijos laivą pirmiausiai mėginta sulaikyti Portugalijoje, bet jis tąsyk paspruko, nurodė teismas.

Rusijos ambasados Danijoje atstovė sakė AFP, kad atstovybė Kopenhagoje palaiko ryšį su laive esančiais 38 įgulos nariais ir 23 mokslininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.