Popiežius ragina derėtis dėl taikos Etiopijoje

Popiežius Pranciškus sekmadienio vidudienio maldos proga paragino dėti didesnes diplomatines pastangas dėl konflikto Etiopijoje užbaigimo, šios Afrikos šalies sukilėliams pagrasinus pulti sostinę.

Konfliktas Etiopijoje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Konfliktas Etiopijoje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-07 15:56

Vatikane Šv. Petro aikštėje susirinkusiems tikintiesiems popiežius sakė, jog „su nerimu seka“ naujienas iš Etiopijos, kur „konfliktas tęsiasi daugiau kaip metus, pareikalavo daug aukų ir sukėlė rimtą humanitarinę krizę“.

Pontifikas paprašė visų melstis už kenčiančius gyventojus ir išreiškė viltį, kad įsigalės „broliška santarvė ir taikingas dialogas“.

Devynios sukilėlių grupuotės penktadienį pareiškė suvienysiančios jėgas į aljansą. Jo centrine ašimi taps Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo frontas (TPLF), įsitraukęs į metus trunkantį karą su Etiopijos vyriausybe.

Konfliktas jau nusinešė tūkstančius gyvybių, o dar daug daugiau žmonių privertė gyventi į badą panašiomis sąlygomis.

Auganti įtampa

Šalies ministras pirmininkas Abiy Ahmedas, 2019 metų Nobelio taikos premijos laureatas, pernai lapkritį pasiuntė į Tigrėjų kariuomenę, siekdamas išardyti ir nuginkluoti TPLF, kurį kaltino išpuoliais prieš federalinės kariuomenės stovyklas.

Praėjusį savaitgalį TPLF pranešė užėmęs du strateginės reikšmės miestus Amharos regione. Čia sukilėliai žengė po to, kai birželį atkovojo Tigrėjų.

Jie taip pat nurodė, kad vykdo „bendras operacijas“ su kita sukilėlių grupe – Oromo išvadavimo frontu. Pastaroji prognozuoja, kad sostinė Adis Abeba gali būti užimta per kelias savaites.

Etiopijos vyriausybė neigė bet kokį didelį sukilėlių veržimąsi į sostinę ar grėsmę sostinei, bet antradienį paskelbė nepaprastąją padėtį visoje šalyje, o vietos valdžia paprašė gyventojų organizuotis ginti miestą.

Sukilėliai neteikia didelės reikšmės pranešimams, kad jie susidurs su priešiškai nusiteikusiais gyventojais ar sukels „skerdynes“ Adis Abeboje, nors sekmadienį sostinėje į paramos kariuomenei mitingą susirinko dešimtys tūkstančių žmonių.

„Istorija, kad gyventojai Adis (Abeboje) griežtai nepritaria mums, yra absoliučiai išpūsta“, – šeštadienį vakare naujienų agentūrai AFP sakė TPLF atstovas Getachew Reda.

Pasak jo, nors sukilėliai įžengs į Adis Abebą nuversti Abiy Ahmedo, sostinės užėmimas „nėra tikslas“.

Sekmadienį dešimtys tūkstančių žmonių mitinge išreiškė paramą kariuomenei ir atmetė diplomatines pastangas konfliktui užbaigti. Šioms pastangoms vadovauja JAV pareigūnas Jeffrey Feltmanas; ketvirtadienį jis atvyko į Etiopiją.

Mitingo dalyviai kritikavo Vakarų žiniasklaidą dėl „melagingų naujienų“, pervertinančių sukilėlių laimėjimus, ir ragino JAV „liautis siurbus mūsų kraują“.

Per pastarąją savaitę JAV, Saudo Arabija, Norvegija, Švedija, Danija bei kitos šalys paragino nebūtinus diplomatus ir jų šeimų narius išvykti iš Etiopijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.