A. Merkel apie 2015 m. pabėgėlių antplūdį: taip, mes tai padarėme

Savo postą besiruošianti palikti Vokietijos kanclerė Angela Merkel vėlai sekmadienį paskelbtame interviu teigiamai įvertino savo šalies atsaką į migrantų antplūdį 2015–2016 metais.

A.Merkel.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
A.Merkel.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-08 14:41

A. Merkel tapo svetingo požiūrio į migrantus veidu, kai žmonės, bėgę nuo konfliktų Sirijoje ir kitur, keliavo per Balkanus. 2015–2016 metais į Vokietiją atvyko daugiau kaip 1 mln. prieglobsčio prašytojų. Kanclerė ne kartą tikino, kad Vokietija „susitvarkys“ su atvykėlių antplūdžiu, tačiau susidūrė su pasipriešinimu tiek savo šalyje, tiek kitose Europos valstybėse.

16 metų prie vyriausybės vairo stovėjusi A. Merkel artimiausiomis savaitėmis turėtų palikti savo postą, o daugelis vokiečių, ko gero, ryškiausiai prisimins jos atsaką į įvairias krizes.

Per interviu Vokietijos transliuotojui „Deutsche Welle“ paprašyta įvardyti krizes, kurias jai asmeniškai buvo sunkiausia spręsti, A. Merkel paminėjo koronaviruso pandemiją ir „didelį atvykusių pabėgėlių skaičių, kurio nemėgstu vadinti krize: žmonės yra žmonės“.

„Deutsche Welle“ A. Merkel buvo paprašyta pakomentuoti pagarsėjusią 2015 m. citatą, kai ji pasakė „Wir schaffen das“ – „galime tai padaryti“ – apie Vokietiją, tuo metu priėmusią precedento neturintį skaičių pabėgėlių.

„Taip, mes tai padarėme. Tačiau sakydama „mes“ turiu galvoje tikrai daug Vokietijos žmonių, padėjusių tai padaryti: daug merų, savanorių ir daugybę tų, kurie vis dar remia savo naujuosius draugus, kaimynus ir bendradarbius“, – „Deutsche Welle“ sakė kanclerė.

A. Merkel pripažino, kad problemų būta, paminėdama 2016 metų Naujųjų šventę Kelne. Tuomet šimtai moterų skundėsi, kad daugiausia migrantų grupės jas grabinėjo ir apiplėšė.

„Žinoma, matėme, kad ne viskas vyko idealiai, pasitaikė rimtų incidentų – pavyzdžiui, Naujųjų metų naktis Kelne, kuri galbūt yra įstrigusi žmonių atmintyje“, – pridūrė A. Merkel.

Visgi, ji didžiule sėkme laiko tai, kiek pabėgėlių šalis priėmė, daugelis jų dabar nuolat gyvena ir dirba Vokietijoje.

„Tačiau apskritai turime puikių sėkmingo žmogiškojo vystymosi pavyzdžių“, – sakė kanclerė, atkreipdama dėmesį į migrantus, Vokietijoje baigusius vidurinę mokyklą.

Vis tik ji pripažino, jog bendra migracijos padėtis tebėra problemiška, nes vis dar neišspręstos problemos, dėl kurių žmonės bėga, o Europos Sąjungai taip ir nepavyko sukurti bendros migracijos bei prieglobsčio sistemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.