D. Tuskas: kyla grėsmė Lietuvos ir Lenkijos sienų saugumui, metas apsvarstyti 4-ojo NATO straipsnio aktyvavimą

Buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas ir buvęs Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas teigia, kad pasienyje su Baltarusija susiklosčiusi situacija jam kelia didelį nerimą. Jo nuomone atėjo metas apsvarstyti 4-ojo NATO straipsnio aktyvavimo galimybę.

 D. Tuskas nerimauja dėl situacijos pasienyje.<br> lrytas.lt koliažas.
 D. Tuskas nerimauja dėl situacijos pasienyje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Migrantai iš Baltarusijos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Migrantai iš Baltarusijos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 D. Tuskas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 D. Tuskas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-11-08 16:01

„Tikroji problema yra ta, kad niekas iš mūsų nežino, ką Lenkijos vyriausybė ketina dėl šios situacijos daryti“, – sakė D.Tuskas.

D.Tuskas tikina, kad atsižvelgiant į tai, kad Baltarusijos tarnybos yra įsitraukusios į spaudimą pasienyje, „ši grėsmė atrodo rimtesnė nei vien nelegalios migracijos keliama grėsmė“.

„Be abejo, mūsų santykiai su rytine kaimyne neabejotinai paaštrės, jie ir taip nėra geri, – pažymėjo jis. – Jei įvyktų smurto protrūkis, būtent dabar valdžia turėtų nedelsdama pasikalbėti su opozicija. Prezidentas turi tokias priemones kaip Nacionalinio saugumo taryba.“

D.Tuskas sako, kad galbūt atėjo laikas pagalvoti, ar nereikėtų aktyvuoti NATO 4-ojo straipsnio.

„Mano nuomone, tai yra absoliuti priežastis pradėti konsultacijas Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje, nes tai jau susiję su visos rytinės Europos Sąjungos ir NATO šalių, tokių kaip Lenkija ir Lietuva, sienos saugumu“, – pridūrė jis.

4-ame NATO straipsnyje numatyta, kad „šalys tarpusavyje konsultuosis, jeigu bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui“.

Tokios konsultacijos reikštų, kad pripažįstama Baltarusijos keliama grėsmė Lenkijai, todėl migrantų problema būtų iškelta tarptautiniu lygmeniu. Vėliau NATO šalys galėtų nuspręsti tiek dėl sankcijų, tiek dėl aktyvesnių priemonių.

Parengta pagal wiadomosci.onet.pl inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.