Baltarusija atmetė Lenkijos kaltinimus dėl migrantų krizės kurstymo

Minskas antradienį atmetė Varšuvos kaltinimus, kad Baltarusijos kariai pažeidžia Lenkijos sieną ir prisideda prie migracijos krizės.

Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 10:42 AM, atnaujinta Nov 9, 2021, 10:52 AM

„Baltarusijos gynybos ministerija mano, kad Lenkijos kaltinimai yra nepagrįsti ir neįrodyti. Lenkijos Respublikos krašto apsaugos ministerija nesiekia konstruktyviai spręsti šio klausimo ir sąmoningai perkelia susiklosčiusią konfliktinę situaciją į politinį lygį“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė baltarusių Gynybos ministerija.

Pirmadienį prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos susirinkę apie 3–4 tūkst. migrantų mėgino masiškai veržtis per pjaunančios vielos užtvaras, tačiau ten sutelktoms stiprioms lenkų saugumo pajėgoms ir kariuomenei pavyko juos atremti. Anot Lenkijos pareigūnų, migrantai prie sienos atvyko padedant Baltarusijos pareigūnams.

Varšuva šiuos įvykius pavadino sudėtingiausiu migracijos krizės etapu.

ES kaltina Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, kad šis skraidina migrantus iš Vidurinių Rytų ir Afrikos šalių į Minską, o tada siunčia juos pėsčiomis per sieną į Bendrijos teritoriją, keršydamas už bloko sankcijas jo režimui, taikomas dėl susidorojimo su opozicija.

A. Lukašenka šiuos kaltinimus atmeta.

Baltarusijos gynybos ministerijos pranešime nurodoma, kad pirmadienį Lenkijos iniciatyva Varšuvoje įvyko Baltarusijos ambasados gynybos atašė Aliaksejaus Bortniko susitikimas su lenkų Gynybos ministerijos atstovais dėl „baltarusių karių vykdomų Lenkijos sienos pažeidimų ir jų prisidėjimo prie migracijos krizės“.

„Nebuvo pateikta jokių įrodymų, užfiksuotų objektyvios kontrolės priemonėmis, dėl šių teiginių pagrįstumo“, – pareiškė Gynybos ministerija Minske.

Baltarusijos karinis atstovas pareiškė, kad Minskas yra įsipareigojęs palaikyti kaimyniškus santykius ir dvišalį dialogą, sprendžiant bet kokias konfliktines situacijas ar nesutarimus.

„Siekiant patvirtinti gerus ketinimus, Lenkijos atstovams pasiūlyta surengti dvišalį susitikimą abiem pusėms rūpimiems klausimams aptarti. Tačiau kol kas atsakymo negavome“, – sakoma pranešime.

Baltarusijos gynybos ministerija antradienį taip pat pažėrė priekaištų, kad Lenkija nepranešė apie 10 tūkst. karių dislokavimą prie sienos. Varšuva šias pajėgas ten pasiuntė paskelbusi prie Baltarusijos sienos nepaprastąją padėtį, reaguodama į aštrėjančią migrantų krizę.

„Iki šiol Minskas iš Lenkijos negavo jokio pranešimo ar kvietimo atvykti stebėtojams“, – per „Telegram“ parašė Gynybos ministerija.

„10 tūkst. lenkų karių dislokavimas prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos... yra reikšminga karinė veikla. Šios veiklos vykdymas nepranešus Baltarusijai yra dvišalių papildomų susitarimų dėl regioninio pasitikėjimo ir saugumo priemonių pažeidimas“, – pabrėžė ministerija.

„Minėtuose susitarimuose numatyta, kad pranešama apie karinius veiksmus dalyvaujant 6 tūkst. ar daugiau karių ir kviečiami stebėtojai“, – nurodė Minskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.