Etiopijoje sulaikyta 16 JT darbuotojų

Šešiolika Jungtinių Tautų darbuotojų iš Etiopijos tebėra sulaikyti, o šeši kiti buvo paleisti, antradienį pranešė JT atstovas Stephane'as Dujarrica.

 Jungtinės Tautos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Tautos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 8:41 PM, atnaujinta Nov 10, 2021, 12:37 PM

Apie reidus, nukreiptus prieš etninius tigrajus, JT ir humanitariniai šaltiniai pranešė anksčiau antradienį.

„Žinoma, aktyviai bendradarbiaujame su Etiopijos vyriausybe, siekdami užtikrinti, kad jie būtų nedelsiant paleisti“, – JT būstinėje Niujorke sakė S. Dujarricas.

„Kiek aš žinau, mums nepaaiškinta, kodėl šie darbuotojai yra sulaikyti“, – sakė jis.

Konfliktas Etiopijoje nusinešė tūkstančius gyvybių, privertė palikti namus maždaug 2 mln. gyventojų ir nulėmė žiaurius nusikaltimus prieš civilius ir žmonių badavimą.

Antradienį JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams Martinas Griffithsas paragino siekti taikos. Sekmadienį jis lankėsi Tigrėjaus regiono sostinėje Mekelėje ir susitiko su Etiopijos sukilėlių Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo fronto (TPLF) lyderiais.

Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas pernai lapkritį pasiuntė karius į šiauriausią šalies regioną Tigrėjų, siekdamas išardyti ir nuginkluoti TPLF, kurį kaltino išpuoliais prieš federalinės kariuomenės stovyklas.

TPLF, buvusi regiono valdančioji partija, visos šalies politikoje dominavo iki Abiy Ahmedo atėjimo į valdžią 2018-aisiais.

A. Ahmedas, 2019 metų Nobelio taikos premijos laureatas, žadėjo greitą pergalę, tačiau birželio pabaigoje sukilėliai persigrupavo ir vėl užėmė didžiąją dalį Tigrėjaus teritorijos.

Vyriausybė sako, kad sukilėliai smarkiai išpučia savo laimėjimus.

Vis dėlto virtinė valstybių paragino savo piliečius išvykti iš Etiopijos, kol dar rengiami komerciniai lėktuvų skrydžiai.

JAV ambasada Etiopijoje nurodė išvykti visiems nebūtiniems darbuotojams, o JT sustabdė nebūtinas misijas Adis Abeboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.