Naktis Lenkijos pasienyje – rami, tačiau tūkstančiai migrantų liko miškuose Atgal į Baltarusiją grįžti atgrasoma šūviais

Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje tūkstančiai migrantų pirmadienį bandė jėga prasiveržti per sieną į Lenkiją. Tačiau jų pastangos buvo sustabdytos Lenkijos pareigūnų, šturmui sustabdyti panaudojusių ašarines dujas bei įspėjamuosius šūvius į orą.

Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 9:43 AM, atnaujinta Nov 9, 2021, 1:06 PM

Buvo manoma, kad dar vienas bandymas prasiveržti į Europos Sąjungos (ES) teritoriją bus vykdomas pirmadienio naktį, tačiau toks scenarijos neišsipildė. Vis dėlto iš pasienio ruožo nesitraukė nei ten susitelkę migrantai, nei jį saugantys kariai.

Naktį iš pirmadienio į antradienį – po to, kai keli tūkstančiai pabėgėlių, padedami Baltarusijos tarnybų, susirinko Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje netoli Bruzgų-Kuznecko sienos perėjos – jų stovyklavietėse pasienio miškuose degė laužai. Remiantis nepriklausomo žurnalisto iš Baltarusijos Tadeuszo Giczano pranešimais, Baltarusijos kariai šaudė į orą, siekdami išgąsdinti migrantus, kurie bandė grįžti į Baltarusiją.

Podlasės policijos atstovas spaudai Tomaszas Krupa antradienio rytą išplatintame pranešime pasakojo apie padėtį pasienyje: „Jokių bandymų prievarta pereiti per kelią nebuvo, tačiau link automobilyje sėdinčių policininkų skriejo akmenys. Vienas automobilių buvo įlenktas.“

Pasak LRT RADIJO bendradarbio Lenkijoje Lauryno Vaičiūno, antrojo išpuolio išvengti greičiausiai padėjo gausios Lenkijos pareigūnų pajėgos. „Buvo tikimasi, kad naktį bus bandoma pakartoti įsiveržimą į Lenkiją, bet bent kol kas atrodo, kad naktis buvo rami, rytas aušta.

Blogiausio scenarijaus pavyko išvengti galbūt dėl to, kad prie Lenkijos–Baltarusijos sienos budėjo apie 2 tūkst. pareigūnų, kurie būtų blogiausiu atveju gyva žmonių grandine sustabdę į Lenkijos teritoriją besiveržiančius migrantus“, – LRT RADIJUI sakė jis ir pridūrė, kad Lenkijos vyriausybė šiuo metu ramina visuomenę, teigdama, kad su tokio masto antplūdžiu susitvarkyti yra pasiruošusi:

„Kol kas Lenkijos Vyriausybė ir valdžios atstovai tikina, kad turimos pajėgos pakankamos ir net nereikia fizinės pagalbos iš užsienio. Kol kas Lenkijos pareigūnai patys bandys susitvarkyti su migrantais, – kalbėjo L.Vaičiūnas. – Valdantieji tiki ir bando įtikinti visuomenę, kad tikrai yra pasirengta tokiam antplūdžiui.

Kai kuriuose regionuose pirmadienį pradėta dalinė krašto apsaugos savanorių, rezervininkų mobilizacija. Jei reiktų pagalbos, jie galėtų padėti tiek pasieniečių, tiek karių pajėgoms“.

Pirmadienį Lenkijos pasienio apsaugos tarnyba socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad nuo antradienio (lapkričio 9 d.) dėl situacijos Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje nuo 7 val. ryto – stabdomas pasienio eismas Kužnicos pasienio kontrolės punkte, o keliautojai turėtų vykti į Terespolio ir Bobrovnikų pasienio punktus.

Anot „Gazeta Wyborza“, iš Minsko gauti duomenys rodo, kad antros didžiulės migrantų bangos Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje galima tikėtis trečiadienį (lapkričio 10 d.), Nepriklausomybės dienos išvakarėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.