Rusijos pasiūlymas Europos Sąjungai: mokėkite Baltarusijai už migrantų srautų sustabdymą

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį pasiūlė, kad Europos Sąjunga teiktų finansinę paramą Baltarusijai, siekdama paskatinti ją sustabdyti migrantų srautus į bloką.

V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A. Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 9:04 PM, atnaujinta Nov 9, 2021, 9:14 PM

Pirmadienį Baltarusijos teritorijoje susitelkusi tūkstantinė migrantų kolona pabandė šturmuoti ir „masiškai“ prasiveržti per sieną į Lenkiją, taip paaštrindama kelis mėnesius besitęsiančią krizę, dėl kurios Vakarų šalys ragina sugriežtinti sankcijas Minskui.

Lenkija ir ES kaltina Baltarusiją, už migrantų srauto organizavimą siekiant destabilizuoti savo kaimynę. Tačiau S.Lavrovas sakė, kad ES su visomis trečiosiomis šalimis, kuriomis migrantai naudojasi, norėdami patekti į bloką, turėtų elgtis vienodai.

Jis paminėjo 2016 m. susitarimą, pagal kurį ES skyrė lėšų Turkijai, pažadėjusiai priimti atgal migrantus ir pabėgėlius, neteisėtai perplaukusius Egėjo jūrą ir patekusius į Graikiją.

S.Lavrovas sakė, kad ES galėtų pasiūlyti tą patį ir Baltarusijai.

Jis kartojo, kad su šalimis, iš kurių pabėgėliai patenka į ES, „turėtų būti elgiamasi vienodai.

„Vakar per tam tikras politinių ekspertų diskusijas buvo pasakyta: kodėl, kai pabėgėliai plūdo iš Turkijos, ES skyrė finansavimą, kad jie liktų Turkijos respublikoje? Kodėl tokiu pat būdu negalima padėti baltarusiams?“ – klausė S.Lavrovas.

Nebuvo aišku, apie kokias politines diskusijas jis kalbėjo.

Be to, lygindamas Baltarusijos ir Turkijos atvejus, Rusijos diplomatijos vadovas nepaminėjo, kad Turkijos vyriausybė, kitaip nei Minsko režimas, iš migrantų nesipelnė bei sąmoningai jų srautų neorganizavo.

Šiuos komentarus S.Lavrovas išsakė spaudos konferencijoje Maskvoje kartu su Vatikano užsienio reikalų ministru arkivyskupu Paulu Gallagheriu.

Rusijos žiniasklaida citavo P.Gallagherį, kuris ragino Europos valdžios institucijas imtis veiksmų, kad būtų sušvelninta humanitarinė krizė.

Anksčiau antradienį Kremlius pareiškė, kad yra susirūpinęs dėl įvykių Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje ir pagyrė savo artimos sąjungininkės Baltarusijos specialistus už, anot jo, atsakingą darbą šioje šalyje.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas per konferencinį pokalbį sakė, kad Maskva šiuo klausimu palaiko glaudžius ryšius su Minsku, ir paragino visas puses elgtis atsakingai.

V.Putinas telefonu aptarė migrantų krizę su Baltarusijos kolega Aleksandru Lukašenka ir asmeniškai. Pokalbio metu abu lyderiai išreiškė susirūpinimą dėl ten susirinkusių Lenkijos karių. Vėliau antradienį Baltarusijos užsienio reikalų ministras Maskvoje turėjo surengti derybas su savo kolega iš Rusijos.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.