Danijos parlamentas pritarė ketinimams grąžinti COVID-19 ribojimus

Danijos parlamento epidemijos valdymo komitetas antradienio vakarą pritarė vyriausybės planams grąžinti kai kuriuos COVID-19 ribojimus.

Vakcinacija.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Vakcinacija.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 9:31 AM

Sveikatos apsaugos ministras Magnusas Heunicke teigė, kad dauguma palaikė galimybę vėl pripažinti COVID-19 grėsmę visuomenei keliančia liga. Ministras nurodė, kad atitinkamas sprendimas iš pradžių galios vieną mėnesį ir leis vyriausybei įvesti ribojimus be parlamento pritarimo.

Priemonei tėra reikalingas komiteto pritariamasis žodis. Ekonomikos ministras Simonas Kollerupas pranešime spaudai teigė, kad nuo šio penktadienio ateinant į restoraną ar klubą vėl reikės parodyti sveikatos pasą. Atitinkamas dokumentas bus privalomas visiems vyresniems kaip 15 m. žmonėms.

Jo taip pat bus reikalaujama viešuose renginiuose su daug dalyvių. Tai apims koncertus, konferencijas ir muges. Pasas taip pat bus reikalingas ligoninių lankytojams.

Danija rugsėjo 10 d. atšaukė paskutinius šalyje galiojusius ribojimus, paskelbtus COVID-19 pandemijai pažaboti. Šalis tuomet teigė, kad epidemiologinė situacija kontroliuojama. Tačiau spalio viduryje vėl pradėta fiksuoti augančius infekcijų skaičius.

Vokietijoje – didžiausias naujų COVID-19 atvejų paros prieaugis nuo pandemijos pradžios

Vokietijoje per pastarąsias 24 valandas nustatyti 39 676 nauji COVID-19 atvejai – tai didžiausias paros prieaugis nuo pandemijos pradžios, ankstų trečiadienį pranešė šalies ligų kontrolės ir prevencijos centras Roberto Kocho institutas (RKI).

Ankstesnis antirekordas buvo užfiksuotas penktadienį, kai per parą buvo nustatyta 37 120 naujų infekcijos atvejų. Prieš savaitę šis skaičius sudarė 20 398.

RKI nurodė, kad septynių dienų sergamumo rodiklis šalyje dabar sudaro 232,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Šis skaičius jau trečią dieną iš eilės yra rekordinis – pirmadienį jis sudarė 201,1, o antradienį siekė 213,7.

Anot naujausių duomenų, Vokietijoje per tą patį laikotarpį dėl su COVID-19 susijusių priežasčių mirė 236 žmonės, palyginti su 194 mirtimis per parą prieš savaitę.

Bendras šalyje nuo pandemijos pradžios patvirtintų infekcijų skaičius pasiekė 4 844 054, tačiau tikrasis gali būti kur kas didesnis.

Į ligonines dėl COVID-19 per savaitę paguldomų žmonių skaičius, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, antradienio rytą sudarė 4,31 (pirmadienį – 3,93). Atitinkamas rodiklis laikomas svarbiausiu sprendžiant apie galimą ribojimų griežtinimą. Tačiau nacionaliniu mastu nenustatyta riba, kurią viršijus situacija būtų laikoma kritine, kadangi esama didelių regioninių skirtumų.

E. Macronas: kad gautų COVID pasą, vyresniems nei 65 metų prancūzams reikės sustiprinančio skiepo

Prancūzijoje vyresni nei 65 metų žmonės turės pateikti papildomo COVID-19 skiepo įrodymą, kad galėtų lankytis restoranuose, dalyvauti kultūriniuose renginiuose ir važiuoti tarpmiestiniais traukiniais, antradienį sakė prezidentas Emmanuelis Macronas.

Sveikatos pasas nuo rugpjūčio tapo įprasta daugelio Prancūzijos žmonių gyvenimo dalimi, visas vakcinacijos kursas sukuria QR kodą, kurį reikia parodyt siekiant patekti į įvairias vietas.

„Nuo gruodžio 15 d. jūs (vyresni nei 65 m.) turėsite pateikti papildomo skiepo patvirtinimą, kad pratęstumėte savo sveikatos pažymėjimo galiojimą“, – sakė E. Macronas. Kreipdamasis į tautą jis perspėjo, kad užsikrėtimo COVID-19 lygis Prancūzijoje vėl auga. Dėl atkryčio nuo kito pirmadienio kaukės vėl bus privalomos visiems pradinių mokyklų mokiniams, po E. Macrono kalbos paskelbė Švietimo ministerija.

Nauja taisyklė vyresniems nei 65 metų asmenims dar labiau sugriežtins ir taip vieną griežčiausių tokių režimų Europoje. Kai vasarą šios priemonės buvo pirmą kartą įvestos, Prancūzijoje būta protestų, tačiau nuo to laiko jie numalšo.

„Mes nebaigėme pandemijos“, – sakė E. Macronas ir paaiškino, kad nors padėtis Prancūzijoje šiuo metu geresnė nei Vokietijoje ar Jungtinėje Karalystėje, pastarąją savaitę užsikrėtimo lygis išaugo 40 procentų. E. Macronas pažymėjo, kad „visi tyrimai rodo“, jog praėjus šešiems mėnesiams po vakcinacijos, „imunitetas susilpnėja, tad rizika susirgti sunkios formos COVID-19 padidėja“. „Šio imuniteto sumažėjimo sprendimas yra papildoma vakcina“, – sakė jis.

E. Macronas taip pat paragino šešis milijonus Prancūzijos žmonių, turinčių teisę gauti vakciną, bet dar negavusių net pirmosios dozės, ateiti pasiskiepyti.

E. Macronas sakė, kad daugiau nei 80 proc. COVID sergančių intensyviosios terapijos pacientų Prancūzijoje yra vyresni nei 50 metų, ir paskelbė, jog gruodį vyriausybė pradės kampaniją, skirtą 50–64 metų amžiaus žmonėms, kad jie būtų paskiepyti.

Panašu, kad prezidentas nori, jog sėkminga kova su koronavirusu taptų vienu iš pagrindinių jo laimėjimų per balandį vyksiančius prezidento rinkimus, kuriuose jis turėtų kandidatuoti antrai kadencijai, nors dar apie tai nepaskelbė. E. Macronas sakė, jog dėl savo skiepijimo programos Prancūzija yra „viena labiausiai apsaugotų šalių pasaulyje“, bet perspėjo, kad „turėsime gyventi su šiuo virusu, kol bus imunizuoti visi pasaulio gyventojai“.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?